Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Řidič Tesly stáhl obvinění, autopilot za nehodu nemohl

19.7.2017, Milan Šurkala, aktualita
Řidič Tesly stáhl obvinění, autopilot za nehodu nemohl
V Minnesotě se nedávno udála nehoda vozu Tesla, který sjel do příkopu a převrátil se. Řidič obvinil autopilota Testy jako původce nehody. Po několika dnech se ale rozmyslel a přiznal se ke své chybě.
Že autonomní systémy nejsou pořád dokonalé, ukázalo už mnoho nehod. Ať už se jedná o bezpečnostního robota, který sjel do fontány nebo Teslu, jejíž senzory v náročných podmínkách selhaly a nehoda si vyžádala život řidiče. Nedávno se v Minnesotě odehrála další nehoda, kterou měl údajně zavinit autopilot Tesly. 58letý řidič David Clark po nehodě tvrdil, že zapnul autopilota, načež auto začalo zrychlovat, sjelo do příkopu a převrátilo se. Pět pasažérů vozu utrpělo jen mírná zranění.
 
Tesla Model S
 
Řidič nicméně nyní otočil a poslal e-mail, ve kterém tvrdí, že celá událost se udála jinak. Tvrdí, že byl v šoku a nevybavoval si pořádně, co se vlastně stalo. Po rozhovorech s dalšími členy posádky došli k tomu, že sice autopilota zapnul, ale pedálem akcelerátoru jej posléze deaktivoval. Následovala však rychlá akcelerace a nehoda tak, jak již bylo zmíněno. Nakonec ještě zmínil, že je rád za vysokou bezpečnost vozu, díky níž nikdo neutrpěl vážnější zranění.
 
Připomeňme, že toto není první nehoda s náhlou akcelerací, u všech se ale nejen díky záznamům (logům) jízdy ukázalo, že vina byla na straně řidičů. Dále je důležité zmínit, že autopilot Tesly nezaručuje plnou autonomii a pořád jde jen o asistenta, který dokáže pracovat jen na dálnicích a podobných silnicích. Řidič navíc musí být stále ve střehu a být připraven převzít zpět kontrolu nad vozem.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.