Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Roadmap firmy ASRock napovídá: přijdou nové Radeony do června 2019?

10.7.2018, Jan Vítek, aktualita
Roadmap firmy ASRock napovídá: přijdou nové Radeony do června 2019?
Novopečený AIB partner společnosti AMD, čili společnost ASRock, zveřejnil svou grafickou roadmap, kde aktuální modely karet končí s prvním kvartálem roku 2019. Můžeme z toho snad něco vyvozovat?
Nedávno jsme se podívali na aktuální fámy kolující o připravovaných herních kartách firmy AMD. Figurují zde také výkonnější modely Polaris 30 nebo 7nm Vega, ale vypadá to spíše tak, že si počkáme na další generaci již 7nm čipů, a sice Navi. A dorazí snad tyto karty v druhém kvartálu příštího roku? 
 
 
Zveřejněná roadmap firmy ASRock by tomu na první pohled nasvědčovala, ale proti mluví řada argumentů. Jednak by bylo divné, kdyby měl AIB partner AMD takový přehled téměř rok dopředu, notabene novopečený ASRock. Dále by bylo ještě divnější, kdyby najednou skončily veškerá SKU, a to od low-endového Radeonu RX 550 po hi-end Vegu 64. A je vysoce nepravděpodobné, že by najednou přišly na trh náhradní modely za celé spektrum karet. Nakonec to i vypadá prostě tak, jako by ASRock svou roadmapu prostě utnul nehledě na plánovanou životnost karet, která v ní nakonec vůbec nemusí hrát žádnou roli. 
 
Z dané roadmap se tak s největší pravděpodobností nedovídáme, že nové Radeony přijdou v druhém čtvrtletí 2019. Ale dozvíme se něco jiného, a sice jednoduše to, že do konce prvního čtvrtletí žádné nové grafické čipy Radeon nejspíše nenastoupí. Ani to však samozřejmě není jisté. 
 
 
Už jsme mohli několikrát vidět roadmapy, které říkaly, že jisté modely karet či jiných produktů vydrží na trhu do jisté doby, ale nakonec ještě před jejím dosažením přišly na trh nastupující modely. To je zvláště případ společností, které si dané hlavní produkty samy nevyrábějí, takže z roadmap můžeme obvykle více vyčíst v případě procesorů AMD či Intel, ale už ne v případě pouhých partnerů používajících GPU AMD či NVIDIA. To právě proto, že ti nemají tak dobrý přístup k informacím o chystaných produktech, neboť pak už by to firmy AMD a NVIDIA mohly rovnou vytrubovat na náměstích. 
 
Budoucnost Radeonů tak zůstává zahalena tajemstvím, jak již dlouho nebyla. AMD se možná jen zatím nemá čím chlubit, a tak mlčí. 
 
Zdroj: VideoCardz


Doporučujeme náš velký přehled desktopových grafických čipů.