Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Roadmapa Intelu odhaluje další generaci procesorů Atom

8.9.2008, Jan Vítek, aktualita
Roadmapa Intelu odhaluje další generaci procesorů Atom
Výrobci nenáročných PC vyhledávaný procesor Intel Atom (jádro Diamondville) se má dle všeho dočkat další generace, která bude uvedena zhruba za rok, tedy v třetím čtvrtletí 2009. Dle materiálů z posledního Intel Developer Forum půjde o procesory...
Výrobci nenáročných PC vyhledávaný procesor Intel Atom (jádro Diamondville) se má dle všeho dočkat další generace, která bude uvedena zhruba za rok, tedy v třetím čtvrtletí 2009. Dle materiálů z posledního Intel Developer Forum půjde o procesory s jádrem Pineview, které budou k dispozici v jednojádrové i dvoujádrové verzi.



V materiálech ještě spousta věcí chybí, jako například spotřeba, ale i tak se dozvíme, že nové Pineview budou mít v sobě integrována GPU jádra a taky paměťové řadiče pro DDR2. Není však zatím jisté, zda půjde fyzicky o jeden čip, nebo bude grafické jádro v samostatné podobě. A co se týče sběrnice, spíše než klasická FSB se zde pro spojení s I/O můstkem využije Direct Media Interface (DMI).

Obrázek však také ukazuje další procesor, jejž se dočkáme ale podstatně dříve. Již tento měsíc se má objevit dvoujádrový Diamondville. Toho se ale zákazníci možná nedočkají na systémech s Windows XP, protože Microsoft stále omezuje použití tohoto systému pouze pro netbooky s jednojádrovými procesory.

Dále se pak objeví soupeř pro Atom od AMD. Tato firma přijde s procesory Bobcat s jedním jádrem na frekvenci 1 GHz, podporou 64bitových aplikací, 128 kB L1 cache a 256 kB L2 cache. Nejvíce si má tento model vzít v zátěži 8 W. A pak je zde samozřejmě VIA Nano, které dle prvních benchmarků nabízí znatelně lepší výkon než momentální Intel Atom 230.

Zdroj: DailyTech