Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Robot od Hitachi bude pomáhat zákazníkům

12.4.2016, Kateřina Hoferková, aktualita
Robot od Hitachi bude pomáhat zákazníkům
Japonská společnost Hitachi představila svého asistenčního robota, který bude poskytovat zákaznické služby. Kromě toho, že zákazníkům bude podávat informace, je může robot i přímo zavést tam, kam potřebují.
Malý humanoidní robot od Hitachi byl navržen k tomu, aby pomáhal zákazníkům, kteří potřebují s něčím poradit nebo je něco zajímá. Poskytne jim všechny potřebné informace, a protože se dokáže pomocí koleček i pohybovat, může zákazníky skrz celý obchod zavést k danému zboží.

Tento asistenční robot nese název EMIEW3. Pomocí znalosti vzorců toho, jak se lidé pohybují, dokáže sám identifikovat, kteří zákazníci zrovna potřebují jeho pomoc, a sám s nimi poté navázat kontakt.

Robot zvládne také přepínat mezi mnoha jazyky, takže dotazy klientů z jiných zemí nejsou problém. V praxi je důležité i třídění jednotlivých hlasů, protože v obchodech bývá spousta lidí, kteří mluví jeden přes druhého. EMIEW3 je schopný rozeznat směr, odkud hlas tazatele vychází, a díky tomu odfiltrovat rozhovory v pozadí.

Japonská společnost Hitachi však nezapomněla ani na komunikaci robotů mezi sebou. Ti si budou sami předávat informace, takže když zákazník přijde k jinému robotovi, druhý EMIEW3 bude už znát celý kontext. Co se týče fyzických parametrů robota EMIEW3, je vysoký jen 90 centimetrů a váží 15 kg, nejedná se tedy o žádného obra.





EMIEW3 je už třetí verzí asistenčních robotů od Hitachi, první model, EMIEW, byl představen už v roce 2005. Na EMIEW3 je však vidět velký pokrok. Nový robot dokáže například i sám vstát, když upadne. Naprogramovaný je i tak, že pokud hodlá zahýbat za roh, zpomalí, aby do někoho náhodou nenarazil.

Pokud bychom chtěli EMIEW3 srovnat s jiným podobným robotem, nabízí se asistenční robot Pepper od společnosti SoftBank, který je ale na rozdíl od toho od Hitachi vybaven i informační obrazovkou. Na druhou stranu je EMIEW3 o 4 km/h rychlejší, a dokáže tak se zákazníkem lépe držet krok.

Na robota od Hitachi si však budeme muset ještě počkat, společnost totiž prohlásila, že neočekává vypuštění EMIEW3 do provozu dříve než v roce 2018. Japonská společnost dále doufá, že se jí podaří s robotem prorazit i mimo Japonsko a že třetí generace EMIEW bude pomáhat zákazníkům v obchodech po celém světě.

Zdroje: engadget.com, gizmag.com