Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Roboti Somatic čistí záchody aneb AI uklízečka za 1000 USD měsíčně

21.8.2023, Milan Šurkala, aktualita
Roboti Somatic čistí záchody aneb AI uklízečka za 1000 USD měsíčně
Robotické vysavače už známe. Také už existují velké autonomní stroje pro vytírání podlah. Společnost Somatic ale vytvořila ještě komplexnějšího robota. Ten už zvládne provést trochu komplexnější údržbu záchodů.
Robotické uklízecí zařízení nejsou ničím výjimečným. Robotický vysavač má už doma kdekdo, např. na letištích, hotelech a v dalších komerčních budovách se nezřídka setkáte s velkými autonomními vysavači nebo stroji pro vytírání. Společnost Somatic ale své roboty dotáhla ještě o kousek dál. Robot ze své dokovací stanice, ve které se nabíjí, dokáže sám vyjet, použít i výtah, otevřít si dveře na záchod, provést dezinfekční postřik, vytřít podlahu a usušit ji.
 
Robot Somatic
 
Než však začne fungovat, Somatic zašle do firmy VR headset pro zmapování prostředí, aby měl robot data k tomu, jaký je plán budovy, jak vypadají záchody a mohl být nejprve naučen pro dané místo určení. Zde se později po zpracování podkladů o budově jen musí zřídit nabíječka, přístup k vodě a robot může začít pracovat. Mapové podklady, jeho senzory a AI algoritmy převezmou úlohu a robot začne svou pracovní náplň. Firma nabízí robota jako službu za 1000 USD měsíčně, přičemž může pracovat 40 hodin týdně. Při 22 pracovních dnech za měsíc to dělá hodinovou mzdu 5,68 USD (125 Kč), což je o něco méně než minimální hodinová mzda v USA, která činí 7,25 USD (160 Kč). Oproti člověku je tak levnější o cca 276 USD měsíčně.
 
 
Pokud se však robot setká s problémem, se kterým si nebude vědět rady, místo vyfotí, snímek pošle operátorovi a místo opustí. Jak je vidět na videu, nepřevezme kompletní práci uklízecího personálu, dokáže ale provádět základní údržbu a na lidech pak nechat speciální případy a jiné činnosti (a že jich stále je více než dost - vynést koš, doplnit ubrousky, toaletní papír, mýdlo,...). Firmy tak mohou počet zaměstnanců pro úklid lehce snížit, ale prozatím ho rozhodně nemohou plně eliminovat.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.