Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Roboti Tesla Optimus na akci "We, Robot" byli ovládáni s pomocí člověka

Dnes, Milan Šurkala, aktualita
Roboti Tesla Optimus na akci "We, Robot" byli ovládáni s pomocí člověka
Při prezentaci nového robotaxi Cybercab nebo dodávky/minibusu Robovan byl na akci "We, Robot" ukázán také robot Optimus. Několik robotů tu tančilo nebo také čepovali nápoje, nebyli ale plně autonomní. Sami se přiznali.
Před pár dny se konala akce "We, Robot", kde Tesla prezentovala několik významných novinek. Měli jsme tu dlouho slibované robotaxi Cybercab, u kterého sice nyní víme, jak bude vypadat, nicméně to se na silnicích ještě dobré dva roky neobjeví (a to za předpokladu, že by vyšla Muskova předpověď, což je dost dobře možné, že nevyjde a bude to za ještě delší dobu). Šok přišel s elektrickou dodávkou, resp. minibusem Robovan, který jsme neočekávali. A pochopitelně, jak už název akce napovídá, nešlo tu jen o robotická auta, ale také o roboty Optimus.
 
 
Ti zde tančili, případně čepovali hostům nápoje, nicméně nebyli ani zdaleka plně autonomní. Víme, že roboti Optimus toho zvládnou už docela dost, nicméně Tesla zde prezentovala spíše schopnosti ovládání motoriky jako takové, než její samostatné ovládání. Roboti totiž byli dálkově ovládání pomocí lidských operátorů. Vyplynulo to z toho, že někteří zájemci se jich na to zeptali a roboti (resp. jejich lidští operátoři) to sami potvrdili. Nadšenec do AI, Robert Scoble, se zeptal na vliv AI, přičemž robot (pomocí slyšitelně reprodukovaného lidského hlasu, ne syntetického) řekl, že to nepotvrdí, ale nějaká AI by tam mohla být.
 
 
Také John Stinger, zakladatel Tesla Owners Silicon Valley, položil podobnou otázku, načež mi robot řekl, že dnes mu asistuje člověk a není plně autonomní. Není to poprvé, co Tesla nechala roboty Optimus dělat něco, při čemž byli ovládání člověkem (vzpomeňme na skládání triček, kde se v záběru mihla ruka operátora, a byla to tak spíše také jen demonstrace možností koordinovaného pohybu jednotlivých prvků robota než jeho samostatná schopnost rozhodovat se udělat takové pohyby). Je možné, že vzdálené termíny pro autonomní auta (které se stejně s největší pravděpodobností opět posunou dále do budoucnosti) a lidské ovládání robotů Optimus přispělo k propadu hodnoty akcií Tesly. Ta totiž po akci spadla asi o 9 %.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.