Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Robotická ruka z Harvardu dokáže opatrně lapit medúzu

24.7.2018, Kateřina Hoferková, aktualita
Robotická ruka z Harvardu dokáže opatrně lapit medúzu
Robotická paže vyrobená na Harvardově univerzitě pomůže vědcům s výzkumem měkkých mořských tvorů, kteří by se jinak obtížně chytali. Umělé prsty se okolo živočichů sevřou opatrně a přímo pod vodou, takže se jim nic nestane.
Roboti mohou napomáhat i v oblastech týkajících se ochrany přírody a poznávání živočichů v ní žijících. Tým z Harvardovy univerzity pracuje na vývoji robotického ramene, které napomůže studovat medúzy a chobotnice a objevovat tak hlubiny oceánů. Měkké mořské tvory robot uchopí velmi opatrně, aniž by jim zkřivil jediné chapadlo. 
 
Robotická ruka vytvořená ve Wyss Institute Harvardovy univerzity se dokáže kolem mořského tvora uzavřít a vytvořit kolem něj kulovitý prostor. Pro sevření "pěsti" využívá zařízení jediný motorek, což zaručuje jednoduchou ovladatelnost systému. 
 
 
Robot byl testován v hloubce 700 metrů, měl by ale být navržen tak, aby si poradil v ještě hlubších vodách. Tvůrci se do budoucna nebrání ani myšlenkám využití podobného zařízení i ve vesmíru. 
 
V současné době je robotická paže schopná jen uchopit a zase vypustit náklad. Ve své finální podobě by však měla být vybavena i kamerami a senzory, které budou sbírat informace o živém nákladu nacházejícím se uvnitř uzavřených robotických prstů. 
 
Biologové tak budou moci díky technickému vylepšení zkoumat mořské živočichy přímo v jejich přirozeném prostředí. Tvůrci robotického ramene podotýkají, že tak mohou vzniknout objevy, které by na mrtvých vzorcích nebo bez běžného prostředí nebylo možné učinit. 
 
Zdroj: engadget.com