Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Robotická rukavice od NASA ulehčí práci lidem v továrnách

7.7.2016, Kateřina Hoferková, aktualita
Robotická rukavice od NASA ulehčí práci lidem v továrnách
Robotická rukavice, která byla původně NASA vyvinuta pro nejrůznější práce ve vesmíru, najde uplatnění i na Zemi. Krom toho, že pomáhá astronautům provádět opravy, bude k dispozici i pracovníkům v továrnách.
Člověk sám o sobě nemůže dosahovat síle některých humanoidních robotů. Aby však zvýšil svou výdrž a přitom ještě své tělo ani zbytečně nenamáhal, může pro podporu páteře či končetin použít robotický exoskeleton, který mu umožní snáze zvedat třeba těžké předměty. Důležité jsou však i samotné ruce a prsty, u mnoha exoskeletonů je nutné používat ty své. NASA vyvinula robotickou rukavici pro vesmír, která se bude hodit v budoucnosti nejenom astronautům na jiných planetách, ale tato rukavice najde své uplatnění i tady na Zemi.

Tento robotický exoskeleton pro ruku, na němž spolupracovala NASA se společností General Motors, bude sloužit jako robotická opora pro ruku, která už je například unavená po stálém opakování úkonů. Tato robotická rukavice byla původně v roce 2012 vyvinuta NASA a General Motors primárně pro použití ve vesmíru. Toto zařízení bylo navrženo tak, aby usnadňovalo provádění nejrůznějších oprav astronautům na Mezinárodní vesmírné stanici a zamezilo únavě jejich svalů. K myšlence na rukavici vedl vývoj v oblasti robotických rukou Robonauta 2 - experimentálního humanoidního robota pro vesmír.





Nyní se ale do projektu robotické rukavice vloží i švédská společnost zabývající se výrobou zdravotnické techniky Bioservo Technologies. V budoucnu se tak plánuje tyto rukavice hojně využívat i na Zemi. General Motors například chce robotické zařízení testovat ve svých továrnách, kde je budou používat pracovníci. Na rukavicích je ale stále ještě co vylepšovat. Bioservo Technologies hodlá rukavice vybavit svou vlastní technologií umělých svalů, která umožní lepší uchopení předmětů.

Rozhodně se nejedná o žádné masivní exoskeletony, které by lidské ruce dodaly extrémní sílu, tyto rukavice slouží spíš jako opora a zařízení sloužící proti únavě svalů. Rukavice jsou vybaveny podpůrnými umělými šlachami, na prstech nechybí ani tlakové senzory rozpoznávající držený objekt a práce s celým zařízením by neměla být na úkor obratnosti a přirozenosti pohybů. Robotická rukavice od NASA a General Motors je zatím napájena z baterie, kterou si člověk musí umístit k pasu.

Své využití tedy tato robotická rukavice najde především ve výrobě, kde ji budou používat dělníci pro usnadnění práce, protože nebudou muset na úkon vynaložit tolik své síly. Nesporné výhody však exoskeleton pro ruku přinese i v lékařství, a to zejména při různých rehabilitacích po úrazech či po nemocích.

Zatím se však neví, kdy budou robotické rukavice schopné přijít na trh. Jak se tak ale stane, budou společně s robotickými exoskeletony výrazně usnadňovat práci lidem v továrnách.

Zdroje: engadget.com, theverge.com