Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Rodina procesorů AMD K8L: Altair, Antares, Arcturus a Spica

6.10.2006, Milan Šurkala, aktualita
Rodina procesorů AMD K8L: Altair, Antares, Arcturus a Spica
Ve třetím čtvrtletí roku 2007 by se měly objevit nové procesory AMD s inovovanou architekturou K8L. Postupně se objeví čtyři verze jader. Asi nejzajímavější budou čtyřjádrové procesory AMD "Altair", nicméně ty si asi mnoho z nás do svých...
Ve třetím čtvrtletí roku 2007 by se měly objevit nové procesory AMD s inovovanou architekturou K8L. Postupně se objeví čtyři verze jader. Asi nejzajímavější budou čtyřjádrové procesory AMD "Altair", nicméně ty si asi mnoho z nás do svých PC nekoupí.



Mnohem častěji se budeme setkávat s dvoujádrovými procesory "Antares" a "Arcturus". "Antares" bude nabízet 512kB L2 cache pro každé jádro a společnou L3 cache o kapacitě 2MB. K dispozici mají být procesory ve frekvenčním rozsahu 2,0GHz až 2,9GHz. 2,0GHz a 2,1GHz verze se mohou chlubit spotřebou TDP 35W, 2,6-2,9GHz verze budou mít 89W TDP a zbytek 65W TDP. Nejprve přijdou na trh 2,6-2,9GHz verze (Q3/07), další budou následovat o něco později v témže čtvrtletí.

"Arcturus" bude rovněž dvoujádrový, ale nebude obsahovat L3 cache, zbude tedy 512kB L2 cache pro každé jádro. Frekvence se budou pohybovat mezi 2,1GHz a 2,3GHz. V ceníku mají nahradit jednojádrové Athlony 64, vždy budou mít 65W TDP.

Posledním bude přísně low-endový čip "Spica". Ten jako jediný bude mít pouze jedno jádro, což při 65nm výrobním procesu bude znamenat opravdu velmi malé jádro a tedy i výrobní náklady.

Zdroj: www.vr-zone.com
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.