Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Rolls-Royce a Intel spolupracují na autonomních lodích

17.10.2018, Milan Šurkala, aktualita
Rolls-Royce a Intel spolupracují na autonomních lodích
I když většina z nás zná Rolls-Royce jako výrobce luxusních aut, ve skutečnosti má mnohem širší záběr. Hodně se věnuje i letectví a lodní dopravě. Zde vyvíjí autonomní řízení lodí a oznámil, že na tom bude spolupracovat s Intelem.
Společnost Rolls-Royce je velkým hráčem na poli lodní dopravy, pro kterou už před dvěma lety vyslovila záměr vytvořit systémy autonomního řízení. Po celém světě je totiž okolo 100 tisíc velkých dopravních lodí, přičemž celá čtvrtina z nich využívá techniku od Rolls-Royce. Za posledních 10 let přitom na světových oceánech došlo k 1129 fatálním nehodám ústících do ztráty lodi, přičemž ve většině případů  (zhruba 70 %) šlo o lidskou chybu, které by dle Rolls-Royce šlo předejít autonomními systémy. Ty by měly zajistit větší bezpečnost na světových oceánech. Nově bude na projektu spolupracovat se společností Intel.
 
Autonomní loď s technikou Rolls-Royce
 
Rolls-Royce tak bude dále pracovat na svém Intelligent Awareness System (IA), který využívá systémů umělé inteligence a zpracovává data z nejrůznějších senzorů, jako jsou lidar, radar, termální kamery, klasické obrazové kamery, využití najdou i satelitní data a předpovědi počasí. To umožňuje detekovat překážky i na kilometry daleko, případně i řešit navigaci v přístavech. Systém také pomáhá "vidět" v noci, což bylo nedávno demonstrováno v pilotním projektu v Japonsku.
 
Autonomní loď s technikou Rolls-Royce
 
Intel se postará o propojení s výpočetní částí. Ta bude zahrnovat serverové procesory Intel Xeon Scalable a datová úložiště využívající technologii Intel 3D NAND (Optane SSD). To zajistí krátké odezvy a rychlou práci s daty. Podle Intelu si i zkomprimovaná data vyžádají okolo 1 TB diskového prostoru denně, takže měsíční plavba se může pohybovat klidně kolem 30-40 TB. Výhodou ukládání všech těchto dat a celého systému může být např. nižší pojištění, neboť loď bude cenným zdrojem informací v případě nehody a autonomní řízení samo o sobě by mělo takové nehodě předejít.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.