Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Rostoucí poptávka po PC snižuje ceny disků

12.11.2007, Marek Štelčík, aktualita
Rostoucí poptávka po PC snižuje ceny disků
Analytici odhadují, že pevné disky čeká podobný pokles cen, jaké potkal flash paměti. Průzkum provedla společnost iSuppli a z ní vyplývá odůvodnění současného a do budoucna pokračujícího pádu cen pevných disků. Důvod je tedy konkrétně (dle...
Analytici odhadují, že pevné disky čeká podobný pokles cen, jaké potkal flash paměti. Průzkum provedla společnost iSuppli a z ní vyplývá odůvodnění současného a do budoucna pokračujícího pádu cen pevných disků. Důvod je tedy konkrétně (dle společnosti iSuppli) nutnost konkurovat flash pamětem a především zvýšená poptávka a prodejnost PC a ostatní spotřební elektroniky, to vše tlačí cenu disků dolů. Průměrná cena pevných disků pro notebooky se pohybuje za třetí čtvrtletí tohoto roku okolo 53 amerických dolarů, zatímco rok předtím činila 86 dolarů. Pevné disky pro stolní počítače jsou prodávány průměrně za 51 dolarů, když rok předtím se cena pohybovala průměrně na 52,75 dolarech.



Celkově bylo prodáno ve třetím čtvrtletí roku 2007 více než 134 milionů pevných disků, ve statistikách za stejné období roku 2006 je uváděno 114 milionů pevných disků, což tedy představuje nárůst 21%. Intenzivní konkurenční boj mezi výrobci pevných disků je taktéž důvodem padajících cen, tedy především mezi společnostmi Seagate, Western Digital, Hitachi Global Storage Technologies, Fujitsu, Toshiba a Samsung. Nejvíce se v současné době prodávají pro notebooky 100GB pevné disky, v Asii jsou to potom především 80GB modely. Na poli stolních počítačů jsou nejprodávanější 320GB modely, kde se cena pohybuje v průměru na 65 dolarech.

Zdroj: Laptoplogic