Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

RTX 2060 Super a 2070 Super přichází ve třech verzích, půjdou flashovat na výkonnější?

1.8.2019, Jan Vítek, aktualita
RTX 2060 Super a 2070 Super přichází ve třech verzích, půjdou flashovat na výkonnější?
W1zzard, čili autor utility GPU-Z, přinásí informace o různých verzích karet NVIDIA RTX 2060 Super a RTX 2070 Super. Dle něj každá z nich přichází ve třech různých verzích, což by mohlo umožnit jejich modifikaci díky flashování. A k čemu?
NVIDIA GeForce RTX 2060 Super a RTX 2070 Super tak mají v ovladačích po třech samostatných ID, a to konkrétně 1F06, 1F42, 1F47 pro první z jmenovaných a 1E84, 1EC2, 1EC7 pro druhou. Naopak GeForce RTX 2080 Super má stejně jako většina jiných SKU od NVIDIE pouze jedno ID, a to 1E81, respektive zatím se objevilo pouze jedno. Dle těchto ID může být jednoznačně identifikován daný model, aby OS a ovladače věděly, s čím mají tu čest.  
 
 
W1zzard od NVIDIE nedostal žádné bližší informace o této věci, takže si musel poradit sám. Připomíná, že už dříve NVIDIA dostala na trh dvě verze jinak identických Turingů, a sice základní a A-verzi. Pokud chtěli výrobci nabídnout přetaktovanou kartu, museli využít onu A-verzi, která byla celkově považována za lepší, respektive při výrobě povedenější. Nicméně toto už NVIDIA před představením nových Super opustila. Takže proč tu jsou tři ID?
 
V uvedeném obrázku přitom můžete vidět, že jedno z ID u obou karet má představovat jisté nové GPU, zatímco zbylé dvě pak přeznačené RTX 2070 nebo RTX 2080 (verze A i non-A). To tak dohromady dá tři ID pro RTX 2060 Super a RTX 2070 Super. W1zzard spekuluje, že NVIDIA se k tomu rozhodla z prostého důvodu, umožnit výrobcům karet využít naskladněná a dosud nevyužitá GPU, což dává smysl, neboť se dalo předpokládat, že o staré RTX přestane být po nástupu nových zájem.
 
Čili využijí se starší GPU, sníží se počet jejich CUDA a jiných jader a naopak se zvýší takty, pokud to zvládnou. ID daných zařízení se pak přitom liší pouze o jeden jediný bit a W1zzard uvádí, že jedinou hardwarovou změnou na kartě by pak mohl být jeden malý SMD odpor navíc (nebo o jeden méně). Dle něj se pak detekuje nastaví správné ID, takže aniž by se toto dalo "do pořádku", těžko půjde prostě jen přeflashovat třeba RTX 2070 Super na RTX 2080 a získat více jader. Můžeme ale počítat s tím, že toto se ještě bude zkoumat. 
 
Každého pak může napadnout, jakou motivaci by měli výrobci k tomu, aby připravená GPU dobrovolně měnili na jejich slabší verze a ty prodávali za menší částky. Však RTX 2080 se prodává za 640 USD a RTX 2070 Super za 520 USD. Je tak pravděpodobné, že NVIDIA výrobce karet odškodnila a kolik ji to asi tak mohlo stát, to záleží na řadě věcí a v prvé řadě pak na zaplněnosti skladů AIB partnerů. 
 
Pokud je tomu skutečně tak, pak se ani nelze divit, že W1zzard na svůj dotaz neobdržel od NVIDIE odpověď. Snad se někdy příště dozvíme, jakým způsobem jsou karty využívající starší GPU uzamknuty do nové podoby a zda to půjde či nepůjde zvrátit. Stylem pokus/omyl to půjde dělat těžko, takže leda by taková informace unikla od některé z AIB firem. Ale ani to nemusí být možné, pokud si NVIDIA možnost flashování karet na jiné modely pečlivě chrání, čemuž by se nedalo divit.  
 


Doporučujeme náš velký přehled desktopových grafických čipů.