Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Rusko se údajně stalo 2. největším těžařem kryptoměn na světě

8.4.2023, Milan Šurkala, aktualita
Rusko se údajně stalo 2. největším těžařem kryptoměn na světě
Rusko se sice ještě nedávno stavělo ke kryptoměnám hodně odmítavě, ale nyní se situace poněkud mění a stává se druhým největším těžařem kryptoměn na světě, pokud jde o země, na jejichž území se těží kryptoměny.
Situace kolem kryptoměn se v poslední době mění a zatímco ještě v roce 2020 Čína tvořila 65 % hash rate Bitcoinu a výrazně tak překonávala USA (7,2 %) a Rusko (6,9 %), to se nyní změnilo. Čína vyhlásila ban na těžbu kryptoměn a něco podobného se stalo i v Rusku, i když od té doby se to částečně změnilo. Problémem je, že Rusko zaútočilo na Ukrajinu, což vedlo k různým sankcím ze strany mnoha zemí po celém světě. Kryptoměny se tak ze zakázaného prostředku naopak staly něčím, co Rusku umožňuje tyto sankce částečně obcházet. Přestože jde stále o něco, čemu zákon není příliš nakloněn, restrikce jsou o něco mírnější a dokonce stát sám o sobě podporuje některé těžební farmy, jako je např. ta na východu Sibiře v Burjatsku.
 
Rusko Bitcoin
autor: MichaelWuensch, public domain (Pixabay), (ořez, prolnutí s ruskou vlajkou)
 
Nyní se podle serveru Kommersant dostalo Rusko už na druhou pozici v těžbě kryptoměn (ne jen Bitcoinu). Ve vedoucí pozici jsou Spojené státy se zhruba 3-4 GW spotřeby na těžbu kryptoměn. Pro srovnání, průměrný výkon elektráren v České republice je zhruba 10 GW (zejména kvůli OZE se může v průběhu roku od tohoto čísla odlišovat oběma směry). Na druhém místě je pak Rusko se zhruba 1 GW, třetí místo bere oblast kolem Perského zálivu (statistika toto nerozděluje na jednotlivé země). Přehled největších těžařů je pak následující:
  1. USA (3-4 GW)
  2. Rusko (1 GW)
  3. Země okolo Perského zálivu (700 MW)
  4. Kanada (400 MW)
  5. Malajsie (300 MW)
  6. Argentina (135 MW)
  7. Island (120 MW)
  8. Paraguay (100-125 MW)
  9. Kazachstán (100 MW)
  10. Irsko (90 MW)


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.