Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Ruský antivir Kaspersky končí v USA, dostává zde od září ban

24.6.2024, Milan Šurkala, aktualita
Ruský antivir Kaspersky končí v USA, dostává zde od září ban
Spojené státy americké uvalily další ban, tentokrát směrem do Ruska. Na půdě USA bude zakázáno používat antivir od ruské společnosti Kaspersky Lab, která má být hrozbou pro kybernetickou bezpečnost země a její občany.
Ruská společnost Kaspersky Lab má už nějaký ten pátek větší či menší problémy s americkou vládou. Ta už v roce 2017 obvinila společnost z toho, že poskytuje data uživatelů ruské vládě a varovala před jejich dalším používáním, což společnost odmítla a nabídla k prozkoumání zdrojové kódy svých aplikací. V roce 2022 byla firma zařazena po bok firem jako China Mobile, China Telecom, ZTE či Huawei, což její možnosti podnikat v USA dále omezilo. Podle firmy šlo jen o geopolitický krok, který nemá žádné opodstatnění ve skutečných hrozbách, které by se prokázaly. Nyní jdou USA ještě dál a většinu produktů Kaspersky oficiálně zakazují. Podle Bureau of Industry and Security (BIS) představují kyber-bezpečnostní a antivirové produkty firmy neakceptovatelné bezpečnostní riziko pro USA a její obyvatele.
 
Důvodů je několik. Mnoho z nich je skutečně geopolitických a přiznávají to. První říká, že Rusko je pro USA protivníkem a nadále představuje hrozbu, ve druhém se zmiňuje, že Kaspersky je v jurisdikci ruské vlády. Další bod mluví o tom, že software Kaspersky umožňuje ruské vládě přístup k  citlivým informacím amerických zákazníků, dále je důvodem i to, že tento software má schopnost a příležitost instalovat záškodnický software a naopak pozdržet kritické aktualizace operačních systémů. Práce se softwarem může způsobit rizika krádeže dat, špionáže nebo nefunkčnosti systému. Výsledkem může být dle americké vlády ohrožení ekonomické bezpečnosti země i veřejného zdraví, nefunkčnost může také vést ke zraněním nebo ztrátám na životech.
 
Nové zákazy znamenají zákaz jakýchkoli transakcí s kyber-bezpečnostními a antivirovými produkty, které byly navrženy, vyvinuty, vyrobeny nebo poskytovány částečně nebo plně společností Kaspersky. Od 20. července 2024 je zakázáno uzavírat jakékoli nové kontrakty s firmou, od 29. září 2024 pak Kaspersky nebude smět poskytovat žádné další aktualizace svých produktů, bude zakázán prodej, integrace a licencování těchto produktů stejně jako provoz. Za další používání těchto produktů ale nebudou vymáhány žádné pokuty. Ban se nevztahuje na služby a produkty Kaspersky Threat Intelligence, Kaspersky Security Training a konzultačních služeb, které mají informační a edukační charakter.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.