Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Růst prodejů PC dle IDC v tomto roce zpomalí

7.6.2011, Jan Vítek, aktualita
Růst prodejů PC dle IDC v tomto roce zpomalí
Společnost IDC zabývající se výzkumem trhu, jejíž čísla využívá Lenovo a další, pozměnila svou předpověď ohledně prodejů nových osobná¨ích počítačů, kterou učinila v letošním únoru. Dle tehdejších odhadů měl tento trh v letošním roce růst...
Společnost IDC zabývající se výzkumem trhu, jejíž čísla využívá Lenovo a další, pozměnila svou předpověď ohledně prodejů nových osobná¨ích počítačů, kterou učinila v letošním únoru. Dle tehdejších odhadů měl tento trh v letošním roce růst o 7,1%, což bylo v nejnovějším přehledu výrazně sníženo na 4,2 %. A kdo za to může? Pochopitelně nikdo jiný než zákazníci a jejich poptávka, která však nezávisí pouze na jejich rozmarech. Letošní rok by tak měl být horší než předchozí.
Za sníženou poptávkou dle IDC stojí několik faktorů, mezi něž můžeme zařadit zvyšující se ceny energií a jídla, rovněž zemětřesení v Japonsku a také nasycení vyspělých trhů v západní Evropě, USA a Kanadě. Lidé také již přestávají slyšet na slovo netbook, i když by zase na druhou stranu měli pokukovat po tabletech. Nicméně v prvním kvartálu tohoto roku byl zaznamenán meziroční propad v prodejích PC o 1,1 % a situace nemá být v přístích měsících lepší.

Pro další rok má ale IDC pozitivní zprávy, neboť růst se má dostat opět do dvouciferných míst, konkrétně 10,2 %. Ovšem vzhledem k nedávným změnám tomu není radno vůbec věřit, i když v podstatě stejná čísla mají platit i pro roky 2013 až 2015.

Zdroj: TCM