Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Rychlejší XScale procesory příští měsíc!

31.3.2004, Petr Hájek, článek
Rychlejší XScale procesory příští měsíc!
Již po několik měsíců se objevují detaily o procesorech s označením Bulverde, vylepšených čipech z rodiny Intel XScale, nyní se již ví, že se oficiálně objeví příští měsíc. V dnešním článku si povíme také o Intelem chystaném 3D grafickém akcelerátoru jménem "Marathon" speciálně navrženém pro použití v mobilní technice.
Rychlejší než kdy jindy

I když Intel o procesorech ze série Bulverde tu a tam pár slov prohodil, nikdy nezmiňoval konkrétní pracovní frekvence. Naštěstí, informace o nich prosákly mezi veřejnost hned několika cestami. Dobrým příkladem je například ASUS, který oznámil svůj nový handheld ASUS MyPal A730 a v jeho technických specifikacích uvedl, že poběží na 520 MHz procesoru XScale, což nás přivádí k přímo nezmíněnému typu Bulverde.

Dle zdroje by měly být ohlášeny hned 2 procesory - "lowendový" 412 MHz typ a tím druhým bude z MyPalu A730 známý 520 MHz kus údajně navržený speciálně pro handheldy vybavené Wi-Fi.

I u handheldů kladou lidé na takt procesoru možná až příliš velký důraz. Zástupci Intelu naznačili, že Intel mohl uvést na trh 1 000 MHz procesor z rodiny XScale již před lety, problém je ovšem ve spotřebě, protože by u podobně vybaveného handheldu stoupla přibližně 5x a tím pádem by dané PDA zřídkakdy přežilo víc jak 2 hodiny práce, zvýšení taktu za každou cenu tedy jistě nebude ta správná cesta a to je jeden z důvodů, proč Intel zabudoval do čipů řady Bulverde schopnost automaticky měnit pracovní frekvenci dle zatížení. To samozřejmě není žádná horká novinka, ale Intel na této funkci pracuje již velmi dlouho a opět ji o kousek zušlechtil. Bulverde má mít i nový interface pro práci s vestavěnými digitálními aparáty, což se má opět odrazit na celkové nižší spotřebě jednotky.

Ačkoliv se oficiální oznámení očekává příští měsíc, není zatím známo, kdy se procesory typu Bulverde objeví na trhu. Má se za to, že se budou používat v PDA běžících na Palm OS i Pocket PC a jak Intel patrně doufá, i ve smartphonech.

Grafický akcelerátor Marathon

Již dříve v tomto roce Intel také ohlásil, že se chystá představit 3D akcelerátor, jenž se má jmenovat "Marathon" a i na PDA s CPU XScale a velmi velkými displeji dle slov Seana Maloneyho (Chief of Intel's Communications Group) nabídnout "neobvykle reálný 3D pocit." Také se jej máme dočkat příští měsíc.

Co se týče jeho výkonu, tak dle webu The Register má být schopen vyrenderovat těsně pod 1 milion polygonů za 1 sekundu. Aby měl Intel v záloze i nějaké ty highendové hry, spolupracuje prý s asi 20 společnostmi, jejichž produkty mají využívat výkonu akcelerátoru. Použito bude OpenGL ES, standard pro zobrazování 2D i 3D grafiky na mobilních přístrojích, mimochodem, i firma PalmSource nedávno ohlásila, že rozhraní OpenGL ES bude zabudováno do příští verze Palm OS Cobalt. Marathon má dále podporovat práci s formáty MPEG-2, MPEG-4 a Windows Media.

Čip to bude bezpochyby velice výkonný, ale co na to chudák akumulátor? Akcelerátor si totiž může říct až o 100 mW, to je pro porovnání stejné množství energie, jaké potřebuje Socket CompactFlash Wi-Fi karta.
Zdroj: Brighthand