Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Ryzen 4000 s čipsetem X670 na konci příštího roku?

3.12.2019, Jan Vítek, aktualita
Ryzen 4000 s čipsetem X670 na konci příštího roku?
AMD nasadilo ve vývoji procesorů zběsilé tempo, ale přece jen nelze automaticky očekávat, že vždy po 12 měsících nastoupí nová čerstvá generace, která nabídne výrazný pokrok. Nicméně příští rok bychom se i tak snad měli dočkat.
Tentokrát jde o informace z MyDrivers, které říkají, že příští generace procesorů Ryzen, čili 4000, nastoupí přibližně někdy za rok a doprovodí ji přinejmenším jedna čipová sada, a to X670. To není vůbec překvapivé, ostatně hi-end aktuální generace se dostal na trh teprve nyní a po sadě X570 se nic jiného než X670 nedá očekávat. Nicméně dříve jsme přece jen uvažovali o tom, že by Ryzen 4000 mohly nastoupit spíše někdy během třetího kvartálu 2020. 
 
 
Nyní tak můžeme vyhlížet spíše čtvrtý kvartál, což znamená, že výkonné Navi by rozhodně měly nastoupit dříve a Ryzen 4000 možná přijdou akorát v době, kdy se na trh dostanou zbrusu nové herní konzole od Microsoftu a Sony. 
 
Co se týče X670, o tom se zatím nic moc neví, ovšem stejně toho není moc, co by tento čipset mohl nabídnout nového. Existuje prý možnost, že by standardně nabízel nativní podporu Thunderbolt 3, ale uvidíme. Dozvídáme se ale i to, že i X670 má využívat patici AM4, nicméně to samo o sobě nezaručuje zpětnou kompatibilitu a dále byla zmíněna rozhraní M.2, SATA a USB 3.2, ale to je samozřejmost. 
 
Krom toho má být nástupce čipsetu X570 opět vytvořen jinou firmou než AMD, a to jednoduše proto, že tomu se to nevyplatí. 
 
X670 by ale už mohl být skutečně zástupce poslední generace, která bude podporovat AM4. Ostatně ani desky nemohou jen tak snadno podporovat tolik různých procesorů, neboť na to už jim nemusí stačit kapacita paměti pro BIOS a potřebné mikrokódy. Ostatně i proto MSI uvedlo na trh desky řady MAX, které mají vyšší kapacitu dané paměti. Výrobci mají samozřejmě možnost nabízet třeba dva typy BIOSů pro starší a novější procesory, ovšem to by mohlo přinést nepříjemné problémy. 
 
Server wccftech také dodává, že bychom mohli opět očekávat navýšení počtu jader, nicméně dosud se o ničem takovém snad nemluvilo. I když 7nm proces s EUV nabídne vyšší hustotu tranzistorů, pak se očekávalo spíše přepracování čipletů se zachováním počtu osmi fyzických jader, a to konkrétně tak, že už se nebudou skládat ze dvou čtyřjádrových CCX s oddělenou L3 cache, ale z jedné osmijádrové jednotky se společnou cache. Nicméně to vše jsou stále jen spekulace a dopadnout to může všelijak.