Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Ryzen 5 2400G, aneb Raven Ridge v herních testech proti Core i5-8400

25.1.2018, Jan Vítek, aktualita
Ryzen 5 2400G, aneb Raven Ridge v herních testech proti Core i5-8400
AMD se nesnaží výkon grafiky Vega ve svých nejnovějších APU srovnávat s kombinací CPU a grafické karty, protože na to jednoduše nemají a mít nemohou. Srovnává je tak s konkurencí od Intelu, ale nás zajímá především to, zda zvládnou i moderní 3D hry.
My už jsme si před několika dny rozebrali specifikace nových desktopových APU Raven Ridge, z nichž vyplynulo, že výkon samotného GPU lze zasadit mezi Radeon RX 550 a 560D, ovšem propustnost pamětí DDR4 i při využití 3000MHz modulů bude mnohem nižší než v případě GDDR5 na daných kartách. Právě tato propustnost by mohla celkový výkon Vegy v nových APU značně srážet, ale co na to první benchmarky? Ty pocházejí od samotného AMD, takže zatím nejde o nezávislé testy, ale i tak stojí za to se na ně podívat. 
 
 
Testovaný Ryzen 5 2400G je výkonnější z chystané dvojice nových desktopových APU a my můžeme očekávat cenu pod 4000 Kč s daní. Jeho soupeř, Core i5-8400, je procesorová novinka od Intelu, která zatím není moc dobře sehnání, ačkoliv byla uvedena na trh už loni v říjnu a k dispozici je za podobnou cenu, oficiálně o 20 dolarů vyšší. 
 
Srovnáním procesorových částí zjistíme, že tu máme Ryzen s konfigurací 4C/8T a takty 3,6 až 3,9 GHz proti Core s 6C/6T na 2,8 až 4 GHz. V tomto ohledu je na tom lépe spíše Intel, ale pokud mají oba procesory využít pouze svou integrovanou grafiku, dá se říci, že konfigurace Ryzenu je více než dostatečná. 
 
Vega se 704 Stream procesory tak zde soupeří s UHD Graphics 630 (GT2) a jejími 24 EU (Execution Units) a je jasné, že jde o zcela rozdílné kategorie. Však Vega v takové konfiguraci nabídne necelých 1800 GFLOPS v FP32, zatímco iGPU v Intelu dosáhne jen něco málo přes 400 GFLOPS, takže je naprosto jasné, že rozdíl ve výsledných FPS bude obrovský. Nicméně je tu ona důležitá otázka, jak moc bude operační paměť DDR4 brzdit Ryzen v rozletu a z výsledků se dá říci, že třeba v Rocket League výrazně. 
 
Nás ale může zajímat především to, zda bude integrovaná Vega vůbec schopna rozpohybovat novější AAA hry na rozumné snímkovací frekvenci a AMD slibuje, že ano. Jde nám také o rozlišení Full HD a dle testů se FPS drží vysoko nad 30 v titulech jako Battlefield 1, Overwatch, Rocket League, ve starším Skyrimu to je dokonce blízko 100 FPS a graficky už daleko lepší Witcher 3 zůstává akorát těsně nad 30FPS hranicí. Záleží samozřejmě ještě na nastavení kvality grafiky a na tom, zda se často neobjevují prudké poklesy výkonu, ale zatím to vypadá pro Raven Ridge dobře.