Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Ryzen 9000 dle AMD ve hrách nepřekoná 7000X3D, nové čipy s 3D V-Cache budou ale brzy

13.6.2024, Milan Šurkala, aktualita
Ryzen 9000 dle AMD ve hrách nepřekoná 7000X3D, nové čipy s 3D V-Cache budou ale brzy
AMD se nechalo slyšet, že ve hrách jsou králi stále starší Ryzeny 7000X3D. Nové modely s architekturou Zen 5 je sice nepřekonají, ale brzy se máme těšit na Ryzeny 9000X3D. A ty by už novou špičkou být měly.
AMD nedávno představilo nové procesory Ryzen 9000 s architekturou Zen 5 a významně navýšeným IPC. Dle AMD by to mělo být o 16 %. Přesto se Donny Woligroski z AMD nechal slyšet, že novinky jsou sice dle jejich testů výkonnější než procesory konkurence (např. Ryzen 9 9950X má překonávat Core i9-14900K ve hrách o přibližně 10 % v průměru), nicméně králem herního výkonu mají dle něj být i nadále starší procesory Ryzen 7000X3D na architektuře Zen 4. Přidal, že 7800X3D bude ve hrách lepší než 9700X, nicméně ne o tolik, kolik bychom možná očekávali.
 
Logicky se tak naskýtá otázka, jak to bude s procesory s 3D V-Cache pamětí v případě nových Ryzenů 9000 a architektury Zen 5. Woligroski zde řekl, že X3D v případě nových Ryzenů bude něčím více než jen přidáním další paměti k procesoru, ale mají zde být i další odlišnosti, které tyto procesory udělají ještě zajímavějšími. Otázkou pochopitelně je, co přesně to bude v praxi znamenat. Procesory X3D jsou známy tím, že 3D V-Cache navzdory nižším taktům procesoru příjemně zvyšují výkon zejména ve hrách, zatímco v jiných oblastech negativní vliv snížených taktů převyšuje pozitivní vliv velikosti cache a výkon procesoru je spíše nižší. Je možné, že AMD zde zapracovalo i na tomto problému. Obecně se spekuluje o tom, že se možná objeví více modelů s různou velikostí 3D V-Cache, zmiňuje se možnost přidání k procesorům APU, ale toto jsou jen domněnky a nic, co by bylo založeno na nějakém úniku či zákulisní informaci.
 
Ještě připomeňme, že u Ryzenů 5000 měly modely X3D 6 nebo 8 jader, zatímco u Ryzenů 7 šlo AMD do modelů s vyšším počtem jader, a to do 8, 12 a 16jádrových modelů. Otázkou pochopitelně je, kdy se novinky představí a které modely budou rozšířeny o přídavnou paměť. Ryzen 9000 by měl jít do prodeje v červenci a prosakují informace o tom, že Ryzeny 9000X3D budou představeny co nevidět a jejich uvedení se odhaduje na září až říjen, což by mohlo zatopit Intelu. Ten připravuje procesory Arrow Lake, u nichž se mluví o říjnu. Povede se AMD uvést procesory o pár týdnů dříve? To nyní těžko odhadovat.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.