Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Ryzen 9000 přijde později, AMD je svolává kvůli možným problémům s kvalitou

25.7.2024, Milan Šurkala, aktualita
Ryzen 9000 přijde později, AMD je svolává kvůli možným problémům s kvalitou
Procesory AMD Ryzen 9000 Granite Ridge s architekturou Zen 5 se měly začít prodávat 31. července. Toto ale bude o 1-2 týdny posunuto kvůli možným problémům s kvalitou některých kusů a výsledné svolávací akci na tyto čipy.
Všichni netrpělivě čekáme na procesory AMD Ryzen 9000 (Granite Ridge) s architekturou Zen 5. Tyto desktopové novinky se měly začít prodávat od 31. července, nicméně se tak nestane. Společnost jejich uvedení na trh totiž odkládá o 1-2 týdny kvůli tomu, že všechny kusy nemusí plně splňovat kvalitativní požadavky. Problém měl být v procesu testujícím pouzdření procesorů, kvůli čemuž se do prodejních kanálů mohly dostat i kusy, které by mohly být vadné. Přesná povaha problému je ale neznámá. AMD tak nyní svolává všechny procesory Ryzen 9000, nahradí je novými, a svolané procesory projdou ještě jednou [nyní už korektním] testem. Budou-li bezvadné, vrátí se do prodeje. V samotném návrhu procesorů tak žádná chyba není. Jak velké procento čipů se dostalo ven a kvůli případně neodhalené chybě nemělo, nevíme.
 
Cílem pochopitelně je, aby se k zákazníkům nedostal žádný špatně otestovaný [a případně vadný] procesor. Každopádně si celá akce vyžádá několik dní navíc a AMD tak ohlásilo, že se zahájení prodeje nových Ryzenů 9000 o trochu pozdrží. Slabší Ryzeny 5 9600X a 7 9700X budou prodávány od 8. srpna, Ryzeny 9 9900X a 9950X se pak začnou prodávat o týden později, 15. srpna. Jde o další mírné zdržení u architektury Zen 5, neboť o dva týdny už byly v minulosti posunuty i mobilní Ryzeny AI 300. Ty měly jít do prodeje už v polovině července, nyní jsou plánovány na jeho konec. Tento problém desktopových Ryzenů 9000 se jich ale netýká.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.