Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Ryzeny 9000X3D s 3D V-Cache přinesou plnou podporu pro přetaktování

1.7.2024, Milan Šurkala, aktualita
Ryzeny 9000X3D s 3D V-Cache přinesou plnou podporu pro přetaktování
Společnost AMD chystá novou generaci procesorů Ryzen 9000X3D s pamětí 3D V-Cache. Jednou ze zásadních novinek by měla být plná podpora pro přetaktování procesorů, což těmto modelům prozatím chybělo.
AMD má za sebou už dvě generace procesorů Ryzen X3D vybavených 3D V-Cache, což významně navyšuje kapacitu L3 cache. Ukázalo se, že toto vylepšení se projevuje především v počítačových hrách, což např. z procesoru Ryzen 7 7800X3D udělalo náramně populární procesor, ačkoli jeho cena ve srovnání s modely bez 3D V-Cache není zrovna malá. Už první takový model Ryzen 7 5800X3D ale ukázal i jistá omezení tohoto řešení. Procesory měly nižší maximální takt a jejich schopnosti taktování byly omezené, lépe řečeno, vyjma funkce Precision Boost 2 v podstatě nulové. U druhé generace Ryzenů 7000X3D si AMD věřilo trochu více a přidalo několik základních funkcí pro přetaktování. Tyto modely tak dostaly podporu pro Precision Boost Overdrive, Curve Optimizer i AMD EXPO.
 
Nejnovější generace Ryzen 9000X3D postavená na architektuře Zen 5 by v tomto měla jít ještě dál a vedle PBO a CO nabídnout plnou nabídku přetaktovávacích schopností pro tyto procesory. Otázkou pochopitelně je, nakolik bude overclocking závislý na schopnostech těchto přídavných pamětí, příp. jaká omezení nastavení tu AMD přinese v zájmu bezpečnosti a ochrany paměti. Zatímco standardní Ryzeny 9000 by se měly dostat na trh na konci července (a Ryzeny AI 300 údajně měly být posunuty až ke konci tohoto měsíce), Ryzeny 9000X3D jsou prozatím očekávány spíše ke konci září, tedy za zhruba čtvrt roku, měly by ale mít náskok před Intelem, jehož Arrow Lake se očekává až v říjnu.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.