Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

S kapesním počítačem a mobilem na internet

2.12.2001, Štěpán Mrázek, článek
S kapesním počítačem a mobilem na internet
V tomto článku si popíšeme postup nastavení připojení k internetu s kapesním počítačem Jornada 525 a mobilním telefonem Ericsson R320.
Českému pojmu kapesní počítače odpovídá anglický termín mobile computing. Dovolil bych si zde vyzdvihnout význam pojmu mobile, tedy mobilní. Možnost synchronizace s počítačem umístěným doma či v kanceláři je nádherná věc, leč sedíte-li v lese na pařezu… Potom už máte jen jednu šanci jak získat přístup k internetu či Vaší emailové schránce, kterou jsou bezdrátové datové přenosy v síti mobilního operátora.

Jak již napovídá anotace testovali jsme připojení k internetu, přičemž jako testovací zařízení jsme použili kapesní počítač Hewlet-Packard Jornada 525 s mobilním telefonem Ericsson R320s, datové přenosy jsme testovali v síti Paegas se službou Internet Via Paegas.

O mobilním telefonu Ericsson R320s

Mobilní telefon Ericsson R320s má mimo všech svých skvělých vlastností hlavně hardware modem a IrDA rozhraní. Obě tyto vlastnosti jsou pro nás klíčové protože jich využíváme pro připojení k internetu. Pro mobilní internet vřele doporučuji vybrat telefon s IrDA portem, protože potom již nepotřebujete žádný další kabel (který snadno někde zapomenete nebo dokonce ztratíme). Časem až se více rozšíří rozhraní Bluetooth bude jistě výhodnější využívat toto rozhraní, již z důvodů absence nutnosti přímé viditelnosti mezi telefonem a kapesním počítačem.


Obr. 1 – Mobilní telefon Ericsson R320s

Pozn. Pro přístup k internetu je nutné u Vašeho GSM operátora zřídit účet. My jsme využili službu Internet Via Paegas a providera Video on Line.

O kapesním počítači Hewlett-Packard Jornada 525

Hewlett-Packard Jornada 525 je kapesní počítač s operačním systémem Microsoft Windows CE 3.0. V počítači je 32-ti bitový procesor Hitachi SH7709a pracující na frekvenci 133 MHz s barevným displejem schopným zobrazit při rozlišení 240 x 320 pixelů 256 barev. Pro bližší informace o tomto kapesním počítači se podívejte na jeho recenzi.

Obr. 2 – Kapesní počítač Hewlett-Packard Jornada 525

Postup nastavení v operačním systému

Jako první krok je třeba nastavit nové připojení. Cesta do menu je následující Start >> Nastavení >> Spojení >> Modem. Po té na Vás vykoukne následující obrazovka:


Obr. 3 – Menu nastavení připojení

Zde zadejte jméno tohoto připojení (například jako já Mobil modem), vyberte jako typ modemu Generic IrDA modem, rychlost nastavte na 9600 (rychlost klasických GSM datových přenosů), v případě že nastavíte vyšší hodnotu nic se nestane, ale rychleji se samozřejmě nepřipojíte. Posléze najeďte do nastavení doplňkového nastavení.


Obr. 4 – Doplňkové menu při nastavení připojení

Zde jsou celkem tři záložky, první dvě (Nastavení portu a TCP/IP) z nich ponechte ve výchozím stavu a do záložky Name Servery zadejte IP adresy primárního a sekundárního DNS serveru, které obdržíte po aktivaci připojení (viz část Aktivace datových přenosů). Po té se tlačítkem OK v pravém horním menu vraťte zpět na obrazovku z obrázku tři.

Pozn. Nastavení name serverů není nutné, můžete bez problémů používat serverem přidělené adresy.

Tlačítkem další pokračujte do další části nastavení, ve které pouze vyplňte vytáčené telefonní číslo (v našem případě 4670) a ostatní položky již nejsou nutné (resp. následně nejsou použity při vytáčení). Přes tlačítko Další se dostanete do závěrečné části, kde jsou některá další nastavení z nichž doporučuji zaškrtnout pouze Před vytáčením čekat na oznam. tón. Ostatní položky Vám umožňují zadat doplňkové příkazy modemu či odpojit spojení, jestliže k němu nedojde do určitého času.

Vlastnosti vytáčení a samotné připojení

Ještě před samotným připojením k internetu je potřeba nastavit uživatelské jméno, heslo a parametry vytáčení. V nabídce Start >> Programy >> Připojení vyberte připojení které jste vytvořili (já jej nazval Mobil modem) a zadejte jméno, heslo (případně i zaškrtněte možnost uložit heslo).


Obr. 5 – Nastavení parametrů připojení

V kartě Možnosti vytáčení si můžete vytvořit různá umístění, například pohybujete-li se často po republice a používáte modem a telefonní linku má to pro Vás vcelku význam. Ovšem u mobilního telefonu vytáčíte po celé republice jedno stejné číslo.


Obr. 6 – Možnosti vytáčení

Na kartě vlastnosti vytáčení si zase můžete nastavit posloupnost vytáčení pro místní, meziměstské a mezinárodní hovory. V případě mobilního telefonu (nezkoušel jsem datové spojení z jiné země) jsem všude použil vytáčet pouze volané číslo (parametr g).


Obr. 7 – Vlastnosti vytáčení

V této chvíli již je připojení nastaveno a můžete se připojit k internetu a přibližně po 20 sekundách Vás uvítá následující obrazovka.


Obr. 8 – Výsledek celé námahy

Troška matematiky na závěr

Na závěr bych si ještě dovolil presentovat co jsem se dozvěděl na infolince Paegasu při dotazu kolik mě vlastně datové přenosy stojí. Tarifikace se vždy se řídí sazbou Paegas-Paegas a to včetně všech případných zvýhodnění (HIT, Víkend či Nonstop). Rychlost GSM datových přenosů je 9600 bitů/s při mém tarifu Paegas 80 přesně 2.5 Kč za minutu bez DPH. Což znamená, že hodina strávená na internetu mě bude stát 150 Kč bez DPH. Při strávení stejného času doma na internetu s analogovým modemem zaplatím 15,6 Kč (tedy zhruba desetinu) a dosáhnu minimálně čtyřnásobné přenosové rychlosti. Mobilní přenos dat je věc sice efektní, ale drahá!

Za zapůjčení kapesního počítače Hewlet-Packard Jornada 525 děkujeme firmě Moravia Consulting: