Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Salvadořané nejsou spokojeni s Bitcoinem, používá ho čtvrtina

30.10.2022, Milan Šurkala, aktualita
Salvadořané nejsou spokojeni s Bitcoinem, používá ho čtvrtina
Nedávný průzkum mezi salvadorským obyvatelstvem ukázal, že s kryptoměnou Bitcoin jako oficiálním platidlem nejsou moc spokojeni. Většina z nich nechce, aby země utrácela další peníze na nákup kryptoměn, a většina z nich ho stejně nepoužívá.
V červnu 2021 přijal Salvador kryptoměnu Bitcoin jako oficiální platidlo. Kryptoměna ale poslední dobou spíše padá, než roste, a země tak přichází o další peněžní prostředky. Není divu, že s dosavadním vývojem není spousta obyvatelů země spokojená. Nedávno byla provedena studie mezi 1269 obyvateli a máme tu i dosažené výsledky. Pro prezidenta Nayiba Bukeleho ale nejsou moc povzbudivé. I kvůli tomu, že hodnota Bitcoinu padá, země na nákupu kryptoměn především ztrácí a 77,1 % dotázaných v průzkumu uvedlo, že vláda by už neměla utrácet další peníze za kryptoměny.
 
Salvador
autor: Andriyko_UA, Public domain, přes Wikimedia Commons (přidáno logo Bitcoinu)
 
Jako oficiální měna se Bitcoin také moc neuchytil. Pochopitelně se nedá předpokládat, že celá země v mžiku přejde na Bitcoin, a tak je otázkou, zda údaj, že 24,4 % dotázaných alespoň jednou použilo Bitcoin v platebním styku, budeme považovat za nízký nebo naopak vysoký. Každopádně z průzkumu vyplynulo i to, že pro 95 % dotázaných se přijetím Bitcoinu jejich situace nijak nezlepšila, nebo dokonce zhoršila. Podle posledních údajů Salvador vynaložil na nákup Bitcoinu 107,16 mld. USD, přičemž jejich aktuální hodnota činí 49,39 mld. USD (ztratil tak téměř 54 % hodnoty).
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.