Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Samsung buduje základy pro 32GB Flash paměti

12.9.2005, Marek Štelčík, aktualita
Samsung buduje základy pro 32GB Flash paměti
Firma Samsung svým konkurentům situaci rozhodně nezjednodušuje. Nedávno se dohodla s firmou Apple na dodání 4GB Flash pamětí a ti vytvořili nový iPod nano, který již nepoužívá miniaturní harddisk, nýbrž již zmiňovanou Flash paměť. V tomto...
Firma Samsung svým konkurentům situaci rozhodně nezjednodušuje. Nedávno se dohodla s firmou Apple na dodání 4GB Flash pamětí a ti vytvořili nový iPod nano, který již nepoužívá miniaturní harddisk, nýbrž již zmiňovanou Flash paměť. V tomto úmyslu hodlá Samsung pokračovat, avšak už se nebude jednat jen o firmu Apple, ale o obecnou snahu protlačit více NAND Flash paměťové moduly na trh. Firma již vytvořila 2GB čip pomocí 50nm výrobního procesu, který obsahuje 16,6 miliard tranzistorů.



Díky nové technologii pracuje Samsung na kartě s kapacitou 32GB, na které je právě 16 těchto 2GB čipů. Tyto nové 2GB (16Gbit) a vůbec obecně NAND Flash čipy mají nahradit ostatní data-uchovávající prostředky, prohlásil výkonný ředitel Samsungu. Využití se najde nejen v PDA, telefonech, MP3 přehrávačích či alternativách k diskům u notebooků, ale ve svých tvrzeních jde Samsung tak daleko, že plánují nahrazení pevných disků(ty však zvýší kapacitu přechodem na kolmý záznam dat). Od použití Flash pamětí většinou odrazovala cena, ta je však v současné době relativně nízká a tak jejich prosazení nic nebrání. Karta s pamětí 32GB a ostatní kousky od Samsungu budou k dostání počátkem roku 2006.

Zdroje: www.tomshardware.com, www.theinquirer.net