Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Samsung Electronics odstartoval masovou výrobu 7nm EUV procesem

20.2.2020, Jan Vítek, aktualita
Samsung Electronics odstartoval masovou výrobu 7nm EUV procesem
Od společnosti Samsung Electronics přichází zpráva, že byla odstartována masová výroba čipů pomocí 7nm procesu využívajícího extrémní ultrafialovou litografii (EUVL). Jde přitom o technologii, kterou by snad mohla využít i NVIDIA.
V minulém roce jsme se několikrát dozvěděli, že NVIDIA by měla pro výrobu svých nových grafických čipů generace Ampere využít 7nm EUV technologii firmy Samsung, ale to stále ještě můžeme považovat za fámy, které nepodpoří ani dnešní čerstvá zpráva. Pokud by to měla být pravda, pak spuštění masové výroby přichází včas, ovšem na druhou stranu se pomocí čerstvých procesů obvykle netvoří hned velké a výkonné čipy. I dnes se dozvíme, že v tomto případě půjde nejdříve o mobilní 7nm čipy, které chce Samsung ještě společně se 6nm verzemi vyslat na trh během tohoto kvartálu. 
 
Takže NVIDII necháme zatím ještě spát v očekávání konference GTC 2020, která proběhne přibližně za měsíc. 
 
 
Samsung Electronics odstartoval masovou výrobu 7nm EUV čipů ve své továrně V1, kde jsou vůbec první jeho linky se stroji pro extrémní ultrafialovou litografii. Jde o nové zařízení, které se začalo stavět teprve v únoru roku 2018 a v druhé polovině předchozího roku v něm byla spuštěna zkušební výroba. Nyní se už zákazníci mohou těšit, že dostanou první série svých čipů, a to ještě v tomto čtvrtletí, jak bylo uvedeno. 
 
Kapacita V1 pochopitelně ještě není na maximu a v průběhu tohoto roku se bude zvyšovat. Prozatím to budou jen mobilní čipy, alespoň pouze ty byly ve zprávě zmíněny a po 7nm a 6nm procesech se počítá, že ve V1 se dospěje až k výrobě pomocí 3nm procesu.  
 
Výrobní zařízení 6 S1 S2 S3 S4 V1
Rozlišení 180~65nm 65~8nm 65~11nm 10nm~ 65nm~ 7nm~
Umístění Giheung, Korea Austin, USA Hwaseong, Korea
Velikost waferů 200mm 300mm
 
Pro Samsung je tak V1 nejdůležitější továrna současnosti, čemuž odpovídají i investice. V průběhu tohoto roku dosáhnou celkově 6 miliard dolarů, díky čemuž se kapacita 7nm a lepších procesů firmy oproti roku 2019 ztrojnásobí. Vedle toho ale můžeme zmínit ještě továrnu S3, jejíž výrobní kapacity také budou modernizovány z dnešních 10 nm. Celkově ale Samsung disponuje šesti továrnami, z nichž se jedna nachází v americkém Austinu. 
 
Zdroj: Guru3D