Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Samsung Exynos 2300 má mít 9 jader, jeho Cortex-X3 by měl dosáhnout 3,09 GHz

17.3.2023, Milan Šurkala, aktualita
Samsung Exynos 2300 má mít 9 jader, jeho Cortex-X3 by měl dosáhnout 3,09 GHz
Situace kolem procesorů Samsung Exynos je docela nejasná. V nových telefonech Galaxy S23 jsou už jen Qualcommy, některé modely by mohly být částečně přeskočeny, což se týká i Exynosu 2300, o němž je dnes řeč.
Samsung vyrábí i své mobilní procesory Exynos, přičemž těm se v poslední době moc nedaří konkurovat Qualcommu. Nová vlajková loď Galaxy S23 došla dokonce tak daleko, že Samsung u ní začal celosvětově používat už jen Snapdragony (minulé řady mohly mít Snapdragon nebo Exynos dle regionu). Jedním z chystaných procesorů, které Samsung připravuje, je Exynos 2300. Tento procesor by dle úniků měl mít nezvyklý počet 9 jader a být v konfiguraci 1+4+4. 
 
Samsung Exynos
 
To znamená, že by se tu objevilo jedno výkonné jádro Cortex-X3 s frekvencí 3,09 GHz. Uvážíme-li, že už dnešní Snapdragon 8 Gen 2 má takt 3,2 GHz a 8 Gen 3 by už měl mít dokonce frekvenci 3,7 GHz, nejde o zrovna oslnivou hodnotu. Hovoří se ale o dalších 4 výkonných jádrech Cortex-A715 s taktem 2,65 GHz a čtveřici úsporných Cortex-A510 běžících na 2,1 GHz. Pokud jde o GPU, to nese název Samsung Xclipse 930, a bude tu ještě jedno jádro pro optimalizaci One UI. 
 
Zatím ale není jasné, zda se vůbec procesor Exynos 2300 nebo i 2400 objeví. Spekuluje se totiž i nad tím, že je Samsung přeskočí a přeneseně se objeví jen v základu procesoru Google Tensor 3 v nových Pixelech 8 od Googlu. Vyrábět ho má Samsung pomocí 4nm procesu.
 
Exynos 2500 (patrně v Galaxy S25) by pak měl přinést nové NPU pro lepší výkon s algoritmy pracující s umělou inteligencí. Ten by mohl být zajímavý díky dvojici výkonných jader Cortex-X5, dále by tu měla být dvě standardní výkonná jádra Cortex-A7xx a čtyři úsporná Cortex-A5xx, chybět nemá ani GPU od AMD s architekturou RDNA 2. 
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.