Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Samsung Exynos 2500 má mít 10 jader, 3 z toho budou silná jádra Cortex-X925

Dnes, Milan Šurkala, aktualita
Samsung Exynos 2500 má mít 10 jader, 3 z toho budou silná jádra Cortex-X925
Nový mobilní procesor Samsung Exynos 2500 by měl mít opět nadprůměrných 10 jader. Nyní se ukázalo, že těch nejvýkonnějších by měl mít hned několik. Ne jedno a dokonce ani dvě, jádra Cortex-X925 tu mají být rovnou tři.
Společnost Samsung připravuje nový mobilní procesor Exynos 2500. Novinka se nedávno ukázala v benchmarku Geekbench, kde jsme se dozvěděli především konfiguraci jader. Podle těchto informací by novinka měla mít opět 10 jader, zajímavá je ale jejich konfigurace. Obvykle je běžné, že nejvýkonnější jádro je v procesoru jedno, občas dvě. Exynos 2500 je ale bude mít v počtu tří. Mělo by jít o tři jádra Cortex-X925. Dále tu má být 5 středních jader Cortex-A720 a jen dvojice úsporných jader Cortex-A520.
 
Jde o jednu z vývojových verzí čipu (Exynos Reference Design - ERD), a tak tu máme překvapivě nízké frekvence, které budou u finálního produktu pravděpodobně mnohem vyšší. Úsporná jádra A520 tu totiž měla jen 1,75 GHz, střední A720 pak běžela na frekvenci 2,25 GHz a trojice X925 pak na 2,59 GHz. V době, kdy se budoucí vlajkové lodě mají pohybovat mezi 3,6-4,3 GHz, by taková čísla pro nejvýkonnější jádra byla velmi nízká. Dále bychom tu měli najít GPU Xclipse 950, které má dostat další dvě jádra navíc a tepat na frekvenci 1,3 GHz.
 
Výroba má probíhat pomocí 3nm procesu Samsungu, o něm je ale známo, že zrovna nezáří vysokou výtěžností, takže je otázkou, nakolik se dostane do připravovaných telefonů Galaxy S25. Je známo, že některé trhy mají Snapdragony, některé mají Exynosy, ale už se stalo, že Samsung svůj Exynos (i kvůli nevyhovujícím vlastnostem) úplně vynechal a použil jen procesory od Qualcommu. Dokonce se objevily spekulace, že by navzdory existenci Exynosu mohl Samsung u Galaxy S25 sáhnout po Dimensty 9400 od MediaTeku.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.