Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Samsung má 10,7Gbps paměti LPDDR5X, využije je MediaTek

17.7.2024, Milan Šurkala, aktualita
Samsung má 10,7Gbps paměti LPDDR5X, využije je MediaTek
Společnost Samsung představila v dubnu extrémně rychlé paměti LPDDR5X, které jsou dokonce rychlejší než novější standard LPDDR5T. Dosahují rychlosti 10,7 Gbps a už takto krátce po uvedení byly validovány a vybrány pro nové procesory společnosti MediaTek.
V letošním dubnu představila společnost Samsung operační paměti LPDDR5X s nebývale vysokou rychlostí 10,7 Gbps, čímž překonává dokonce i novější (a do té doby rychlejší) standard LPDDR5T, který prozatím končí na 9,6 Gbps. Pouhé tři měsíce od prvotního představení prošly paměti validací a nyní jsou připraveny pro nasazení v reálných produktech. Tím prvním by měl být procesor MediaTek Dimensity 9400, nová vlajková loď tohoto výrobce, který by měl využívat ještě tento starší, nicméně nyní nejvýkonnější typ pamětí pro mobilní procesory do telefonů a tabletů.
 
Spekuluje se, že konkurenční Qualcomm Snapdragon 8 Gen 4 sáhne k pamětem LPDDR6, to ale není potvrzeno a o těchto čipech se zatím moc nemluví, takže je otázkou, zda se vůbec stihnou dostat na trh. Výhodou nových 10,7Gbps pamětí Samsungu by měla být podstatně vyšší efektivita. Mluví se totiž o 25% zlepšení spotřeby i výkonu. Verifikace pamětí byla provedena na 16Gb (2GB) verzích čipů.
 
Paměti by měly být vhodné zejména pro stále se rozrůstající funkce telefonů využívající různých typů lokální AI přímo na telefonu místo toho, aby se pro vyhodnocování kontaktovaly cloudové služby (jde např. o rozpoznávání hlasu a podobné funkce). Předpokládá se, že první procesory s těmito pamětmi se na trhu objeví až v závěru letošního roku.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.