Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Samsung představuje Exynos W1000, svůj první procesor vyráběný pomocí 3nm GAA

4.7.2024, Milan Šurkala, aktualita
Samsung představuje Exynos W1000, svůj první procesor vyráběný pomocí 3nm GAA
Samsung představil svůj první vlastní procesor, který vyrábí pomocí výrobního procesu 3nm GAA. Je jím 5jádrový čip Exynos W1000, který násobně navyšuje výkon proti předchůdcům, ale současně má být velmi úsporný.
O výtěžnosti výrobního procesu Samsung 3nm GAA toho moc nevíme, poslední dobou se zákulisně přetřásají čísla, která si naprosto protiřečí. Co ale víme, je to, že ho Samsung používá k výrobě nově představeného mobilního procesoru Samsung Exynos W1000. Nejde ale o procesor pro mobilní telefony, ale pro wearables, jako jsou např. chytré hodinky. Jde o 5jádrový čip, který má jedno jádro Cortex-A78 s frekvencí 1,6 GHz a čtyři jádra Cortex-A55 o taktu 1,5 GHz. Dále je tu GPU ARM Mali-G68 MP2. Proti předchozímu chipsetu Exynos W930 by měl nabízet 3,4× vyšší jednovláknový a 3,7× vyšší vícevláknový výkon, což by se mělo projevit např. svižnějším přepínáním mezi aplikacemi a jejich 2,7krát rychlejším načítáním.
 
Podporuje operační paměť LPDDR5 a úložiště eMMC do kapacity 32 GB. Hodinky mohou mít displej o rozlišení 640×640 pixelů, u zařízení s podélným displejem je pak maximem 960×540 pixelů, má i optimalizace pro Always-On displeje. Dále tu nalezneme modem s podporou LTE Cat.4 (150Mbps download) a Cat.5 (75Mbps upload). K dispozici jsou také polohové služby GPS, Glonass, Beidou a Galileo. Předpokládá se, že nový procesor najde své místo v budoucích hodinkách Samsung Galaxy Watch 7. Ty se patrně představí už příští týden, 10. července na akci Galaxy Unpacked.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.