Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Samsung představuje OneDRAM paměť

15.12.2006, Milan Šurkala, aktualita
Samsung představuje OneDRAM paměť
Samsung, velký inovátor na poli pamětí, nyní přichází s novým typem pamětí nazvaným OneDRAM. Má jít o jakousi "fúzi" pamětí DRAM a SRAM. Nabízí vysoké přenosové rychlosti pro výkonná multimediální mobilní zařízení a eliminuje potřebu samostatných...
Samsung, velký inovátor na poli pamětí, nyní přichází s novým typem pamětí nazvaným OneDRAM. Má jít o jakousi "fúzi" pamětí DRAM a SRAM. Nabízí vysoké přenosové rychlosti pro výkonná multimediální mobilní zařízení a eliminuje potřebu samostatných SRAM a DRAM čipů. Nahrazuje oboje.



Nové multimediální přehrávače totiž disponují dvěma procesory, jedním, co má na starosti komunikaci, a druhým, který zajišťuje multimédia. Každý měl dodnes svou vlastní paměť. Nyní bude moci každý procesor využívat OneDRAM paměť, v jeden okamžik mohou oba zároveň sahat do paměti.

Vzorky zatím tikají na frekvenci 133MHz s kapacitou 512Mbit. Využívají technologii DDR (double data rate). Samsung tvrdí, že by měly být pětkrát rychlejší než dnes používané paměti. Vzhledem k tomu, že v zařízeních bude jen jedna paměť místo dvou, ušetří se místo.

To umožní buď integrovat ještě více funkcí při stejné velikosti přístroje nebo jednoduše jeho velikost zmenšit. Rovněž by se měla snížit spotřeba a to až o 30%. Zatím není jasné jakou výrobní technologií se OneDRAM paměti budou vyrábět, ale předpokládá se, že v roce 2008 bude Samsung vyrábět 50nm DRAM paměti, OneDRAM nejspíš nebudou pozadu. OneDRAM se masově začnou vyrábět v druhé polovině roku 2007.

Zdroj: www.dailytech.com
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.