Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Samsung uvádí nejmenší 8,4 megapixel CMOS obrazový snímač na světě

27.3.2007, Milan Šurkala, aktualita
Samsung uvádí nejmenší 8,4 megapixel CMOS obrazový snímač na světě
Společnost Samsung dnes uvedla nový 8,4 megapixel CMOS snímač (CIS - CMOS Image Senzor). Ten využívá 1,4 mikronové velikosti pixelu. Přestože malé rozměry čipu obvykle přináší podstatně vyšší zastoupení šumu v obraze, Samsung prohlašuje,...
Společnost Samsung dnes uvedla nový 8,4 megapixel CMOS snímač (CIS - CMOS Image Senzor). Ten využívá 1,4 mikronové velikosti pixelu. Přestože malé rozměry čipu obvykle přináší podstatně vyšší zastoupení šumu v obraze, Samsung prohlašuje, že nový čip je tohoto problému z větší části vyvarován.



Díky pokročilým technologiím bylo dosaženo příznivého poměru SNR (Signal to Noise Ratio), tedy poměru užitečného signálu k šumu. Díky tomu nabízí stejnou kvalitu snímání jako typické CCD (Charge-Coupled Device) snímače použité v drtivé většině digitálních fotoaparátů.

Podle společnosti Samsung by tyto CMOS snímače mohly v brzké době nahradit CCD. Připomeňme však, že CMOS snímače se již dnes používají u velmi levných zařízení nebo naopak u vysoce kvalitních digitálních zrcadlovek. Nyní by měly být k dispozici ve velikostech 1,3MPx až 5MPx, 8MPx verze se mají objevit na trhu v druhé půli tohoto roku.

Trh s mobilními telefony vybavených fotoaparátem si stále žádá snímače s větším rozlišením. Proto se předpokládá, že v roce 2009 bude už drtivá většina mobilních telefonů vybavena 3MPx snímači a většími.

Zdroj: www.samsung.com
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.