Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Samsung uvedl 2Gbit DRAM čipy vyráběné 60nm technologií

13.9.2007, Milan Šurkala, aktualita
Samsung uvedl 2Gbit DRAM čipy vyráběné 60nm technologií
Společnost Samsung sice už vyráběla 2Gbit DRAM paměťové čipy, ale to bylo ještě 80nm technologií a s maximální frekvencí 667 MHz. Nyní přechází u 2Gbit čipů na 60nm technologií a rovněž zvyšuje frekvenci o 20 % na výsledných 800 MHz. Máme...
Společnost Samsung sice už vyráběla 2Gbit DRAM paměťové čipy, ale to bylo ještě 80nm technologií a s maximální frekvencí 667 MHz. Nyní přechází u 2Gbit čipů na 60nm technologií a rovněž zvyšuje frekvenci o 20 % na výsledných 800 MHz. Máme zde tedy 2Gbit DDR2-800 čipy.



Efektivita výroby by díky podstatně nižším rozměrům měla být navýšena až o 40 %, což rozhodně není zanedbatelné a jistě se to podepíše na nižších cenách výsledných paměťových modulů. Ve srovnání s 1Gbit čipy je na výrobu modulu stejné kapacity potřeba polovičního počtu čipů a podle společnosti spotřebuje modul s 2Gbit čipy asi o 30 % méně elektrické energie než srovnatelný modul s 1Gbit čipy.

Výhodou nižší spotřeby je také snížení nároků na chlazení a vyšší spolehlivost. K dispozici budou prakticky všechny možné varianty modulů, nabídka začíná vysoce výkonnými 8GB FB-DIMM pamětmi, pokračuje 8GB registrovanými RDIMM moduly, dále bude možno koupit klasický 4GB DIMM nebo 4GB verzi SO-DIMM pro mobilní počítače.

Zatímco 60nm technologií jsou již dnes produkovány 512Mbit a 1Gbit DDR2 čipy, masová výroba nových 2Gbit DDR2 čipů začne až koncem tohoto roku.

Zdroj: www.cdrinfo.com, www.samsung.co.kr
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.