Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Samsung uvedl SSD PM9E1 s PCIe 5.0, vysokými rychlostmi a až 4TB kapacitou

Dnes, Milan Šurkala, aktualita
Samsung uvedl SSD PM9E1 s PCIe 5.0, vysokými rychlostmi a až 4TB kapacitou
Samsung uvádí na trh velmi rychlá SSD na sběrnici PCIe 5.0, která přináší nadprůměrné rychlosti sekvenčních přenosů. 5nm řadič by měl být navíc úsporný a těšit se lze také na vysoké kapacity.
Samsung začal velkosériovou výrobu nových SSD postavených na sběrnici PCIe 5.0. Řada se jmenuje PM9E1 a určená jsou především pro AI PC (dá se tedy předpokládat, že se s nimi setkáme v oblasti OEM a ne běžného prodeje). Využívají NAND Flash paměťové čipy 8. generace. Zásadní je zde to, že Samsung použil pokročilý řadič vyráběný 5nm technologií, díky čemuž by měl být výrazně úspornější (např. první generace řadičů Phisonu pro PCIe 5.0 SSD byly vyráběny 12nm technologií), což by mělo dle výrobce prodloužit výdrž na baterii až o 50 %, to zní ale dost optimisticky.
 
Sekvenční přenosy jsou opravdu velmi rychlé, čtení dosahuje hodnoty 14,5 GB/s, zápis pak 13 GB/s. Ve výsledku to znamená, že 14GB model pro umělou inteligenci (LLM) může být načten do paměti RAM za zhruba jednu sekundu. Pokud jde o kapacity, Samsung bude nabízet verze s 512 GB, 1 TB, 2 TB a dokonce i velkorysou 4TB variantu. Máme zde i zvýšenou bezpečnost díky Security Protocol and Data Model (SPDM) v1.2. Toto zahrnuje funkce jako Secure Channel, Device Authentication a Firmware Tampering Attestation pro zajištění toho, že ve výrobním procesu nedošlo k žádné manipulaci s uloženými daty.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.