Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Samsung v tichosti uvedl 1TB pevný disk s 334GB plotnami

17.6.2007, Milan Šurkala, aktualita
Samsung v tichosti uvedl 1TB pevný disk s 334GB plotnami
Bez jakéhokoli upozornění uvedl na začátku tohoto týdne Samsung na trh nové pevné disky SpinPoint F1. Ty mohou dosahovat kapacity až 1TB, což dosahují i disky Hitachi a Seagate, přesto jde o unikát. Hitachi totiž potřebuje k dosažení takové...
Bez jakéhokoli upozornění uvedl na začátku tohoto týdne Samsung na trh nové pevné disky SpinPoint F1. Ty mohou dosahovat kapacity až 1TB, což dosahují i disky Hitachi a Seagate, přesto jde o unikát. Hitachi totiž potřebuje k dosažení takové kapacity 5 ploten o kapacitě 200GB, Seagate pak čtyři 250GB plotny, Samsung si vystačí s třemi 334GB plotnami.



Disky mají typických 7200rpm, v závislosti na modelu 16MB nebo 32MB buffer, podporují rozhraní SATA-300 a NCQ. Průměrný seek time činí 8,9ms, latence pak 4,17ms. K dosažení tak vysoké hustoty záznamu pomohla technologie kolmého zápisu, ovšem předpokládá se, že výroba těchto 334GB ploten rozhodně není levnou záležitostí a disky nejspíš budou znatelně dražší než kapacitně srovnatelné harddisky Hitachi nebo Seagate.

Podle společnosti Samsung by disky s menším množstvím ploten měly být spolehlivější. Zatím není jasné, kolik peněz bude Samsung za nové disky SpinPoint F1 požadovat. Měly by však být k dispozici i v menších kapacitách 320GB, 500GB a 750GB.

Zdroj: www.xbitlabs.com
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.