Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Samsung V200 - Ambiciózní véčko

4.2.2003, Pavel Bureš, článek
Samsung V200 - Ambiciózní véčko
Mobilní telefon Samsung V200 je dobře vybavený kus, který uspokojí i náročnější uživatele. Pokud se chystáte koupit toto zajímavé véčko, případně jej pouze chcete porovnat s jiným přístrojem, snad Vám dnešní článek pomůže při nelehkém rozhodování.

V krabici vedle telefonu najdete:
  • Dvě baterie (720 a 900 mAh)
  • Cestovní dobíječku
  • Uživatelskou příručku
  • Lehkou hands-free sadu
  • Datový kabel
  • CD s programem pro synchronizaci
Loňský rok uvedl na trh Samsung mnoho telefonů, jež byly vybaveny barevným displejem a malým digitálním fotoaparátem. Model V200 má ambice stát se nejlepším mobilem výrobce, přinejmenším technologicky je na to obstojně připraven.

GSM modul podporuje frekvence 900/1800 a 1900 MHz. Pro přenos dat dobře poslouží GPRS (4+1 timeslot).

Samsung patří spíše do kategorie telefonů s většími rozměry (91x48x23 mm), v nabídce výrobce jsou samozřejmě i menší mobily. Hmotnost je průměrných 96 gramů. Tato "nesourodost" mezi rozměry a hmotností se dá vysvětlit snahou designerů jemně zakomponovat do přístroje kamerku.

Již zmíněná digitální kamerka je jedním z velkých lákadel tohoto i jiných véček. Čočka kamery je pohyblivá, otočení je možné až o 180 stupňů do strany či vzhůru, tudíž nemusíte fotit jen věci před sebou, ale klidně i sami sebe.

Mimo vnitřního barevného displeje najdeme na vrchní části telefonu displej černobílý, s rozlišením 96x64 obrazových bodů a modrým podsvícením. Za zmínku stojí také LED dioda, která může blikat či svítit jednou ze tří barev. LED diodu lze využít jako upozornění na příchozí hovor či textovou zprávu.

Infračervený port se nalézá na levé straně, vedle jsou klávesy pro ovládání hlasitosti a zdířka pro bondovku, jež je shodná s hands-free sadou z modelu T100.

Po rozevření oči spočinou na úchvatném barevném TFT displeji zobrazujícím 65 536 barev. Rozlišení (128x160 pixelů) je dostatečně vysoké i pro grafické hry, zobrazuje se až 7 řádek textu a řádek ikon. Údaje na displeji jsou dobře čitelné i za zhoršených světelných podmínek. Překreslování je také na dobré úrovni, jen některé odstíny barev (třeba tmavě modrá) nejsou příliš věrné. Obrázky nebo animované spořiče lze doinstalovat z přiloženého CD, případně stáhnout z příslušné wapové stránky. Displej v pohotovostním stavu lze přepnout do dvou režimů- normální a energeticky úsporný. V druhém případě se automaticky sníží kvalita obrazu. Rozevřený telefon je schopen se přepnout při nečinnosti do režimu spánku. Po delším čase může dojít k úplnému zhasnutí displeje.

Klávesnice je zhotovena z plastu, alfanumerická tlačítka mají stupňovité rozmístění a tudíž je jejich stisk příjemnější. Tyto klávesy jsou velké, zdvih je dostatečný, psaní je bez větších problémů. K aktivaci čočky kamerky slouží klávesa pod displejem.

Nyní několik slov o baterii. Standardní li-ion baterie má kapacitu 720 mAh. Dle výrobce vydrží 140 hodin v pohotovostním režimu nebo 5 hodin hovoru. Při normálním používání (1 hod. hovoru a 40 min. hraní her) stačí nabíjet jednou za tři dny. Nabíjení trvá necelé dvě hodiny.

Jako zvonění lze použít jednu z 44 vícehlasých melodií, podporováno je celých 40 zvuků znějících ve stejném okamžiku.






Menu

Telefon má vertikální strukturu menu, lze používat klávesové zkratky pro potvrzení některých položek. Samotné menu má oproti předchozím modelům jiný design a na pohled zajímavější ikonky. Je samozřejmě možné vybrat si z několika světových jazyků, měla by být dostupná i čeština.

Adresář

Do telefonního seznamu s kapacitou 500 kontaktů lze rychle vstoupit stiskem šipky vpravo. Zobrazí se seznam položek, na prvním místě je vyhledávání. Čísla uložená na kartě SIM a v telefonu se zobrazují společně v jednom seznamu. Ke každému člověku lze přiřadit až deset údajů (mobil, fax, email, ...). Kontakty lze roztřídit až do deseti skupin volajících, kterým lze například hromadně odesílat textové zprávy. Každá skupina má přiřazenu svoji vyzváněcí melodii a obrázek volajícího. Seznam kontaktů se jeví jako dobře propracovaný. U každého kontaktu se zobrazí výpis všech přiřazených údajů, lze si navolit výchozí.

Zprávy

Mobil kromě klasických textovek podporuje i rozšířený formát EMS a dlouhé zprávy až o délce 918 znaků, jež se při odeslání rozdělí do více menších. Ke zprávě je možno připojit některý z 22 obrázků nebo vyzváněcí melodii. Do telefonu uložíte 50 zpráv obvyklé délky. Samsung podporuje prediktivní psaní textu a v menu zpráv se nachází mimo jiné i nastavení jazyka.

MMS

V200 podporuje příjem i odesílání multimediálních zpráv. Nastavení je jednoduché, podobné mobilním telefonům zn. Nokia. Fotografii zhotovenou vestavěnou kamerkou lze přímo odeslat nebo pomocí kabelu přenést do počítače. Rozlišení snímacího prvku je 352x288 bodů.

Závěrem

V době psaní tohoto článku nebyl software na propojení s počítačem dostupný, problémy by ale neměly nastat, jelikož se jedná o téměř stejný program jako u S300. V Evropě je zahájení prodeje plánováno na počátek března, cena se odhaduje na cca 630 EUR. Největšími konkurenty budou Panasonic GD 87, Sharp GX10 a LG G8000. Rozdíly mezi těmito telefony nejsou nijak výrazné, kupující dají přednost určitému modelu spíše dle osobních sympatií.