Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Samsung vyvinul dvoustranné LCD

5.1.2007, Milan Šurkala, aktualita
Samsung vyvinul dvoustranné LCD
Společnost Samsung vyvinula LCD displej, který dokáže nezávisle zobrazovat dva různé obrazy na každé straně LCD displeje. Konvenční dvoustranné LCD displeje dokáží zatím zobrazit pouze obrácený obraz přední strany, tedy těch samých vizuálních...
Společnost Samsung vyvinula LCD displej, který dokáže nezávisle zobrazovat dva různé obrazy na každé straně LCD displeje. Konvenční dvoustranné LCD displeje dokáží zatím zobrazit pouze obrácený obraz přední strany, tedy těch samých vizuálních dat. Toto by mělo umožnit snížit tloušťku mobilních zařízení o 1mm díky tomu, že jsou dva displeje nahrazeny jedním.



Tento produkt využívá novou double-gate technologii TFT (Thin-Film Transistor), zde jsou tedy dvě "gate" na každý pixel místo jedné. Díky tomu může přední strana zobrazovat něco jiného než strana zadní. Panel si také vystačí pouze s jedním podsvícením, jedna strana pracuje v transmisivním módu, kdežto druhá v reflexivním. Díky světlu ze strany v transmisivním módu není reflexivní mód tak závislý na externím zdroji světla jakým je například slunce.

Představený panel měl úhlopříčku 2,22" (5,64cm) s rozlišením 240×320. Jeho tloušťka činila 2,6mm, hlavní obrazovka disponuje svítivostí 250 nitů, druhá (v reflexivním módu) má pak 100 nitů. Obě dokáží zobrazit 265 tisíc barev.

Zdroj: www.samsung.com
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.