Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Samsung zahájil masovou produkci pamětí GDDR4

7.7.2006, Milan Šurkala, aktualita
Samsung zahájil masovou produkci pamětí GDDR4
Potenciál dnešních grafických pamětí GDDR3 je již prakticky vyčerpán a nové grafické karty budou potřebovat rychlejší paměťové čipy. Proto byly vyvinuty paměti GDDR4, které jsou schopny dosáhnout mnohem vyšších frekvencí při nižší spotřebě...
Potenciál dnešních grafických pamětí GDDR3 je již prakticky vyčerpán a nové grafické karty budou potřebovat rychlejší paměťové čipy. Proto byly vyvinuty paměti GDDR4, které jsou schopny dosáhnout mnohem vyšších frekvencí při nižší spotřebě elektrické energie.



Masová výroba pamětí GDDR4 byla nyní zahájena společností Samsung, tradičním výrobcem paměťových čipů nejrůznějších druhů. Jsou vyráběny pokročilým 80nm procesem což při frekvenci 2,4GHz umožňuje dosáhnout o 45% nižší spotřebu než mají GDDR3 paměti na 2,0GHz.

U nových karet se tedy můžeme těšit i na jejich úspornější provoz za předpokladu, že se nezvýší spotřeba grafických čipů. Prvními grafickými čipy, které budou spolupracovat s GDDR4 pamětmi, mají být čipy ATi R580+. Jedná se vlastně o R580 s podporou GDDR4 pamětí.

Podle prvních předpokladů by se měl výkon karet zvýšit o cca 15%. Může za to jejich podstatně vyšší frekvence, která zvýší propustnost pamětí. Připomeňme, že Samsung už předvedl 3,2GHz GDDR4 paměti, Hynix pak na stále velmi vysoké frekvenci 2,9GHz. nVidia patrně použije GDDR4 paměti u čipu G80.

Zdroj: www.xbitlabs.com, www.dailytech.com
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
Doporučujeme náš velký přehled desktopových grafických čipů.