Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Sapphire Blizzard Radeon X1900 XTX s vodním chlazením

13.3.2006, Milan Šurkala, aktualita
Sapphire Blizzard Radeon X1900 XTX s vodním chlazením
Pro vyznavače vodního chlazení připravila společnost Sapphire vodou chlazený Radeon X1900 XTX, ten se nyní pyšní přídomkem Blizzard. Chladící systém byl vyvinut ve spolupráci s firmou Thermaltake a zabírá další PCI pozici (i když chladič...
Pro vyznavače vodního chlazení připravila společnost Sapphire vodou chlazený Radeon X1900 XTX, ten se nyní pyšní přídomkem Blizzard. Chladící systém byl vyvinut ve spolupráci s firmou Thermaltake a zabírá další PCI pozici (i když chladič můžete umístit kdekoli, kam vám to délka trubiček dovolí).



Chladič se skládá z expansní nádobky, vodní pumpy a celoměděného pasivu. Ten je ofukován 80mm ventilátorem. Při tichém provozu točí 2000rpm a produkuje hluk 18dB, při high-performance módu točí jen o trochu více, 2500rpm, ale vydává už hluk 26dB.



Karta má standardní takty, jádro tiká na 650MHz, 512MB GDDR3 paměti pak na 1550MHz, ale vodní chlazení by mělo podle výrobce umožnit podstatně tyto takty navýšit. Za tímto účelem je rovněž dodávána utilita TRIXX. Jediným problémem bude asi taktování pamětí, které nyní nejsou ofukovány ventilátorem a budou se pravděpodobně dost zahřívat, jejich taktovatelnost asi nebude nejlepší.

Zdroj: www.sapphiretech.com, www.hexus.net
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
Doporučujeme náš velký přehled desktopových grafických čipů.