Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Schrupněte si s Visorem v ruce

8.1.2002, Jakub Marek, článek
Schrupněte si s Visorem v ruce
Stále více lidí využívá výhod krátkého odpoledního spánku např. mezi únavnými konferencemi či v odpočinkové místnosti na pracovišti. SpringBoard modul JETLOG 24x7 PowerNapping Module je určen právě pro tyto příležitosti - stará se o to, aby odpočívající neupadl do hlubokého spánku, což by mu místo osvěžení přineslo malátnost či bolení hlavy.
Poté, co byla vynalezena žárovka, se průměrná denní doba spánku zkrátila z desíti hodin na méně než osm, někteří manažeři či businessmani spí dokonce jen šest hodin denně.

Spánek je však pro lidský organismus nesmírně důležitý, a tak si čím dál tím více lidí v zaměstnání místo cigarety či kávy dává krátkého „šlofíka“. V Americe se pro tento fenomén vžil název „Power Napping“.

Mnohé výzkumy dokázaly, že krátký, ne více než dvacetiminutový odpolední spánek dodá organismu sílu a osvěží mysl, takže člověk zvládne práci lépe a operativněji. Mnohé americké společnosti zavedly na pracovištích odpočinkové místnosti s pohodlnými křesly a tmavými závěsy. Vyšlo několik knih s návodem, jak si co nejefektivněji zdřímnout a dokonce se vyrábí „šlofíkové“ sady, obsahující cestovní polštářek s pouzdrem, budík a příručku.

Jak se ale praví, nic se nesmí přehánět, a to platí i pro krátké spánkové pauzy. Pokud totiž spíme déle, než bychom měli, upadneme do takzvaného „hlubokého spánku“, což má nepříjemné důsledky - namísto osvěžení se mohou dostavit malátnost, dezorientace, pocení či bolení hlavy. Navíc může dojít k narušení regulérního nočního spánku. Jedním z možných řešení tohoto problému je právě JETLOG 24x7 PowerNapping Module pro handheldy Visor. Po zasunutí do rozšiřujícího slotu SpringBoard se spustí aplikace PowerNap, vy vezmete Visor do ruky, prstem spočinete na senzoru na horní straně modulu a bez obav odpočíváte. Senzor pak sleduje váš prst a jakmile dojde ke změně svalového tlaku ve vašem těle, signalizující přechod do hlubokého spánku (rozumějte: jakmile přestanete tolik tlačit :o)), aplikace vás nastaveným alarmem probudí. Nic víc, nic míň. Mezi speciální funkce patří možnost připojit externí senzor, sluchátka pro diskrétní buzení či nahrání vlastního budícího zvuku. Modul se v Americe prodává za $100 USD.

Jako u mnohých jiných SB modulů i zde platí, že kýženého účinku lze dosáhnout jiným způsobem účinněji a levněji. V tomto případě stačí obyčejná lžička lehce sevřená v ruce, natažené přes okraj křesla či lůžka - při přechodu do hlubokého spánku jednoduše vypadne a vás spolehlivě probudí její něžné cinknutí o podlahu. I přesto je ale JETLOG 24x7 PowerNapping Module zajímavý produkt, rozšiřující nabídku SpringBoard modulů pro handheldy Handspring Visor.