Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
11.11.2021, Jan Vítek, aktualita
Rozhraní SATA 6Gbps, označované také jako SATA III, Serial ATA-600 či jinými způsoby, to má zřejmě spočítané, pokud se tedy vyplní vize firmy Seagate. Ve vzduchu to přitom visí už delší dobu, neboť dobře víme o podpoře HDD v NVMe 2.0. 
honza1616 (3699) | 12.11.202114:29
no prosím, a když jsem to zde několikrát psal, tak mi to bylo vráceno s tím že je to zbytečnost a nevyplatí se vytvářet nové rychlejší rozhraní pro HDD a jiné podobně zbytečné řeči
Odpovědět0  0
fobius (32) | 11.11.202113:37
Me se to do budoucna naopak zamlouva... zjednoduseni je vitano vsude, naprikladu usb nabijeni mobilu ktere vytlacilo ruzne konektory vyrobcu je toho prikladem.... casem prijdem i o ty mechaniky :­)... sem si vsiml ze mnoho pc case uz ani nema predni otvor na cd mechaniku
Odpovědět1  0
Tech-boy.lukas (1488) | 11.11.202111:14
Nechci být skeptik, ale přínos=0
Rychlost rozhraní, jak už bylo psáno zbytečná, staré rozhraní s rezervou dostačuje klasickým hdd.
Stolní pc na nic, stejně má hodně lidí včetně mě mechaniku, takže sata rozhraní tam stejně musí být.
V serverech pcie karta navíc, aby se ty hdd s nvme dali zapojit.
Tak bych to spíš viděl na vizi seagate která neklapne.
Odpovědět0  1
unreall (521) | 11.11.202116:07
Osobne mám v pc iba jeden disk NVMe a mechaniku som vyhodil už pred peknými pár rokmi. 3TB mechanicky disk mám osadený v šuplíku s USB a sú na nom 2TB permanentne voľne. Zapinam ho len sem tam. Jedine, načo cakam, je lepšia cena 1TB SSD. DVD mechanika mi nechýba vôbec a popravde neviem, načo komu dnes ešte môže byt…
Odpovědět2  0
coremar (431) | 11.11.202116:08
Já myslím, že zjednodušení čipových sad je dost přínosný, a pokud vám jde o mechaniky, já mám například externí USB mechaniku a nevidím důvod cpát podobně zastaralou technologii do pc. Navíc drtivá většina lidí už žádnou nemá, případně se i výrobci mechanik přizpůsobí.
A s těma serverama...opravdu si myslíte, že velká datacentra budou řešit nějaký pcie karty? Rovnou vymění celý systém za nový a díky tomuto i trochu efektivnější a vůbec to nebudou řešit.
Odpovědět3  0
wrah666 (6205) | 11.11.202119:02
Přínos ­(obrovský­) pro výrobce. A možná i pro ty serverovny. Namísto převodu SAS na ­"klasické pakety­" ­(nevím, jak to popsat blíž­) tam bude jen PCIE over IP ­(již zahrnutá technologie­) a pcie switch. Mnohem jednodušší technologie.
Odpovědět0  0
JUWARE (492) | 12.11.202111:09
Přesně jak někteří píší. Přínos to bude mít především ve zjednodušení čipové sady, kde zmizí řadič SATA, který je popravdě dnes největší brzdou současných počítačů. Navíc by to mohlo snížit i cenu finálních desek ­(netvrdím, že bude mít nižší cenu koncový zákazník, ale že budou nižší výrobní náklady­) a minimálně protože se nebude muset platit licenční poplatek za využití SATA řadiče. Nejen kvůli snížení množství osazených komponent, ale též zjednodušení návrhu rozvržení samotné desky. Navíc místo SATA řadiče se může bude v čipové sadě několik PCIe linek navíc, které jsou významně rychlejší a nikdo neříká, že je nutné je zaplnit právě HDD. Volné linky je možné využít třeba pro druhou grafiku, nebo SSD, rychlé síťové karty atd. Variabilita využití je nespočet. No a Ti co se bez toho SATA rozhraní neobejdou a nutně ho musí mít, tak mají stále možnost koupit si PCIe řadič dle libosti.
Teď už budeme jenom čekat, kdy SSD úplně nahradí HDD, což se stane v momentě, kdy bude jejich cena za kapacitu a spolehlivost vyrovnaná. Osobně věřím, že už se jedná o dobu maximálně několika let, hrubým odhadem do 10.
Odpovědět1  0
TOW (21) | 12.11.202111:23
Technická poznámka ­- na MB se nezjednoduší vůbec nic, SATA řadič je v chipsetu. Tj možná malinko jednodušší bude chipset, ale na desce se z čipsetu místo přívodů k SATA konektorům povedou přívody k NVMe konektorům a protože PCIe běhá na vyšších frekvencích než SATA, tak ta deska naopak bude složitější. Jinak plná náhrada mechanických harrddisků SSDčkama je problematická, vlastnosti HDD a SSD se plně nepřekrývají tj občas se najde případ kde SSD nejde použít.
Odpovědět1  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.