Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
17.8.2005, Milan Šurkala, aktualita
Firma Seagate si může mnout ruce, její disky jsou zdaleka nejprodávanější. Oproti minulému čtvrtletí došlo k nárůstu podílu na trhu z 28,6% na 30,5%. Naproti tomu velmi výrazně ztrácí společnost Maxtor, které se podíl snížil z 16,3% na pouhých...
john.don | 17.8.200518:19
Inu kdo by nebral levný, tichý, rychlý disk s 5 letou zárukou.
Jen mi chybí 16mb cache a NCQ u obyčejných modelů SATA 150.
Odpovědět0  0
starmen (438) | 17.8.200520:12
Nevím jak je to s nejnovjejšími modely, ale seagate snad nikdy nebyl rychlý disk...
A pokud vím, tak hlučnost SATA verzí je daleko vyšší než starších PATA ­(Baracuda IV­).
Odpovědět0  0
john.don | 17.8.200521:11
No já s nima mám dobré zkušenosti.
Tiché, nehřejí, bezproblémové, neporuchové.
Ale je fakt že v poslední době se moc serverů nedělá.
A když tak se do nich dávají WD Raptory.
A co se týče rychlosti tak normál.

Mohl by jsi víc rozvést svoje zkušenosti.
Docela by mě to zajímalo.
Odpovědět0  0
starmen (438) | 18.8.200517:38
Moje zkušenosti jsou v podstatě pouze s Baracudami na ATA. Z dané kategori kam patří to jsou nejvíce se hřející, pomalé a rapidně nejtižší disky ­(právě proto jsou možná pomalé, protože mají jinak nastaven acustic management ­- na tichost tzn. pomalejší seek.­). Od té doby jsem je už nebral. Podle testů se jim rychlost poměrem ke konkurenci moc nezlepšila, navíc podle ohlasu na fórech už SATA nejsou tak tiché a hřejí se pořád. Takže osobně nevidím jediný důvod pro Seagate. Pokud bych chtěl rychlost, tak bych šel do Hitachi, nicméně by to nesměl být disk z Maďarské továrny, kde se stále produkují disky s kvalitou tak na podložení zadního kola auta. Takže teď jsem přesedlal na Maxtor jakožto dalšího ­"výkonostního šampiona­", který nemá žádné vážnější problémy se spolehlivostí. Nevím, jestli je Maxtor správná volba, ale Seagate podle mě rozhodně není ;­-­)

Jo a bavím se samozřejmě o desktop segmentu tzn. IDE­/SATA 7200 rpm. SCSI Cheetah atp. jsou samozřejmě disky úplně o něčem jiném.
Odpovědět0  0
Eagle_tempx1 (1244) | 18.8.200517:54
Seagate je stále tichý, ale jen pro PATA, SATA verze má extrémně hlasitý seek. A od dob 7200.7 nemají možnost nastavit AAM. IMO nejtišší disky byly Barracudy IV, Barracudy V a Samsung SpinPoint P80 ­(model P120 jsem ještě neslyšel­).

Maďarská továrna IBM byla údajně již před několika lety zavřena.

Maxtor měl u řady DiamondMax Plus 9 obrovskou úmrtnost. Takže ona spolehlivost je dost relativní ­(sám mám dva Maxtory, ale DiamondMax 10­).
Odpovědět0  0
starmen (438) | 20.8.20059:59
Děkuji za info... ale potom by mne zajímalo, proč jsem v jenom nejmenovaném skladu na otázku proč přestali dodávat disky IBM dostal odpověď, že kvůli zmetkům z Maďarska... :­-­). Ptal jsem se teda jen prodejce ­(obchodníka­), takže si to mohl vycucat z prstu...

O Maxtor DiamondMax 9 moc nevím... já jsem z IBM přesedlal na Maxtory až nedávno a to právě na řadu 10. Z devítkové řady ale myslím pár disků v sestavách mám a zatím žádná reklamace... ale bylo jich málo ­- rozhodně to nebyl reprezentativní vzorek :­-­).
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.