Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Sedm variant očekávaného operačního systému Windows Vista

12.9.2005, Marek Štelčík, aktualita
Sedm variant očekávaného operačního systému Windows Vista
Nový operační systém, který byl dříve označovaný jako Longhorn a měl by být dostupný v roce 2006, bude dodáván v sedmi variantách. Jednotlivé verze se budou od sebe odlišovat v různých rysech, integrovaném softwaru a službách, ceně a svým...
Nový operační systém, který byl dříve označovaný jako Longhorn a měl by být dostupný v roce 2006, bude dodáván v sedmi variantách. Jednotlivé verze se budou od sebe odlišovat v různých rysech, integrovaném softwaru a službách, ceně a svým cílovým zaměřením na trhu by měly pokrýt celou škálu možných užití.



První a nejjednodušší variantou je Windows Vista Starter Edition, který podobně jako Windows XP Started Edition nabízí značně omezené možnosti a funkce. Například umožní běh maximálně 3 aplikací zároveň, TCP/IP možnosti připojení do sítě jsou minimální a nebude se hodit ani na většinu her. Na druhou stranu bude nejlevnější a bude určen pro chudé země třetího světa. Druhou a třetí variantou bude Windows Vista Home Basic Edition (odpovídající dnešnímu Windows XP Home) a rozšířený Windows Vista Home Premium Edition (odpovídá Windows XP Professional). Ten se bude pyšnit podporou HDTV, DVD ripování s Windows DRM, bude obsahovat i Media Center a předpokládá se, že tato verze bude nejrozšířenější mezi běžnými uživateli, neboť se již bude jednat o plnohodnotný OS.

Windows Vista Professional Edition je první ze tří produktů zaměřený specielně na firmy a podniky. Nebude však podporovat MCE, ale na druhou stranu nabízí podporu síťových protokolů a domén, které nejsou od Microsoftu. Větší podniky nemůžou očekávat od Professional Edition zázraky a měly by se obrátit spíše na Windows Vista Small Business Edition či Windows Vista Enterprise Edition. Obě verze jsou postaveny na Professional Edition a liší se jen mírně. Small Business Edition například nabízí síťové zálohování a Enterprise Edition virtuální technologie (Virtual PC) či šifrování dat.

Posledním kouskem do rodiny nového operačního systému bude Windows Vista Ultimate Edition, který bude takový úplný mix předchozích verzí. Navíc bude obsažena podpora online služeb (lepší technická podpora či přístup k různé hudbě a filmům), možnost optimalizace výkonu her a utilita k tvorbě PodCast. Ultimate Edition bude tedy patřit k high-end a to se projeví i na ceně. Zatím bychom se měli stavět k této zprávě (která se objevila na serveru Ars Technica) mírně rezervovaně, neboť nebyly zveřejněny žádné detailnější informace např. o ceně, kterou považuji za zásadní. Ta totiž bude nejvíce ovlivňovat variantu námi zvolenou, neboť mnohé profesionální funkce běžní uživatelé a menší podniky oželí a raději zvolí levnější verzi.

Zdroje: www.techreport.com, arstechnica.com