Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Sedmička je prý šťastné číslo, platí to i pro Symbian ?

21.2.2002, Štěpán Mrázek, článek
Sedmička je prý šťastné číslo, platí to i pro Symbian ?
Během GSM World Congress konaném v Cannes ve Francii byla ohlášena sedmá verze operačního systému Symbian OS, která přináší některá velice zajímavá zlepšení...
Nová verze operačního systému Symbian OS, která byla představena na GSM World Congress konaném v Cannes ve Francii, staví na současné verzi 6.1. Ve své sedmé verzi Symbian OS přináší lepší podporu pro komunikaci, zasílání zpráv, připojení ke vzdáleným sítím a technologie, které umožní snadnou implementaci mobilních telefonů 2,5-té a 3. generace. Klíčovou vlastností je nejen podpora telefonů 3. generace, ale také možnost použití aplikací, které byly napsány pro současná zařízení (zpětná kompatibilita).

Mezi nově podporované vlastnosti patří také nový druh textových zpráv EMS a MMS, podpora IPv6 a IPSEC. IPv6 je důležitý z hlediska rozšiřování počtu zařízení a IPSEC zase umožní mobilním telefonům bezpečně komunikovat na principu peer-to-peer. Další nově zahrnutou schopností je MIDP Java, která umožňuje spouštět javovské aplikace psané speciálně pro mobilní telefony. SyncML zase umožní bezdrátovou synchronizaci záznamů.

Novinkou je i flexibilní uživatelské rozhraní, podpora obrazových a zvukových formátů, dostupné API pro herní vývojáře atd. Sdružení Symbian doufá, že nové vlastnosti operačního systému rozšíří množství aplikací, které pro něj existují.


Funkční schéma OS Symbian 7

Symbian je operační systém využívaný v mobilních telefonech, vycházející z operačního systému EPOC.

Zdroj: InfoSync