Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Serial ATA se stane standardem u optických mechanik v druhé polovině roku 2007

6.10.2006, Milan Šurkala, aktualita
Serial ATA se stane standardem u optických mechanik v druhé polovině roku 2007
Rozhraní Serial ATA je s námi už nějaký ten rok, nicméně zatím se rozšířilo zejména pro pevné disky. Výrobci optických mechanik jej dosud většinou nechávali ležet ladem. To by se však v roce 2007 mělo změnit a v jeho druhé polovině by již...
Rozhraní Serial ATA je s námi už nějaký ten rok, nicméně zatím se rozšířilo zejména pro pevné disky. Výrobci optických mechanik jej dosud většinou nechávali ležet ladem. To by se však v roce 2007 mělo změnit a v jeho druhé polovině by již mělo jít o běžné rozhraní optických mechanik.



Dodnes takové mechaniky nabízely především společnosti Sony, Asus a Plextor. K nim se v posledních týdnech přidávají společnosti Samsung, Pioneer, Lite-On a Benq. Důvod je poměrně jednoduchý a není jím vyšší přenosová rychlost tohoto rozhraní, mechaniky nejsou natolik rychlé ani aby využily stávající paralelní ATA.

Může za to především společnost Intel, která u posledních čipových sad nejprve zrušila jeden PATA kanál a nejnovější čipové sady Intel 965 dokonce přišly o PATA úplně. Výrobci základních desek ale zpravidla motherboardy vybavují přídavným PATA kanálem. I tak, ATA mechaniky pomalu přestává být kam připojovat.

Zdroj: www.xbitlabs.com
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.