Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Seznam exkluzivních partnerů společnosti NVIDIA se zúží

8.10.2008, Jan Vítek, aktualita
Seznam exkluzivních partnerů společnosti NVIDIA se zúží
Již dříve se psalo o tom, že NVIDIA hodlá snížit počet svých partnerů, kterým dodává grafické karty, aby tak zpřehlednila trh a usnadnila zákazníkům výběr. Zvedají se však také varovné hlasy, že by to mohlo stejně tak dobře mít za následek...
Již dříve se psalo o tom, že NVIDIA hodlá snížit počet svých partnerů, kterým dodává grafické karty, aby tak zpřehlednila trh a usnadnila zákazníkům výběr. Zvedají se však také varovné hlasy, že by to mohlo stejně tak dobře mít za následek zmenšení jejího podílu na trhu, ale tomu by se mělo snadno zamezit.



Dříve v tomto roce firma Palit Microsystems, pod níž působí známý Gainward, začala s distribucí karet založených na čipech ATI Radeon, které se objevily pod oběma značkami. A poté také společnost InnoVision Multimedia, jejíž karty Inno3D s GeForce dobře známe, založila novou produktovou řadu s názvem Force3D a čipy Radeon.

Následně nastupují další výrobci, kteří dle zpráv serverů Fudzilla, The Inquirer a THG (ano, tedy většinou ne příliš důvěryhodné zdroje) mají přestat vyrábět karty s GeForce GPU vůbec. Zde by se jednalo o Club3D a Foxconn. Club3D přitom nabízí karty z obou táborů, kdežto Foxconn se svým podílem v Leadtek měl exkluzivně pouze NVIDIE. Není také jasné, zda toto rozhodnutí pochází z hlav vedení těchto firem, nebo právě od NVIDIE, pokud je to ovšem samozřejmě pravda. Ty samé servery dále lámou hůl i nad exkluzivitou GeForce grafik firem EVGA a XFX, které jsou opravdovým synonymem pro výrobky NVIDIA.

Dle některých zpráv jsou také firmy mnohdy nespokojeny s tím, jak často NVIDIA přichází s novými kartami na trh, u nichž se často jedná pouze o přeznačení čipu, nebo jen drobné úpravy. "Nové" karty tlačí ceny dosavadních modelů dolů, což minimalizuje zisky. Jiným trnem v oku má být také iniciativa UMAP (Unilateral Minimum Advertised Price Policy) zakazující prodávat produkty NVIDIE pod určenými cenami.

Přesto exkluzivita pro GeForce není vše. V době, kdy se objevily vysoce úspěšné karty ATI Radeon 9XXX, mnoho partnerů NVIDIE exkluzivitu zrušilo a mezi nimi také ASUS. Dnes je ovšem tato firma stále největším odběratelem karet GeForce a její tržby v tomto ohledu stále stoupají.

Zdroj: X-bit labs
Doporučujeme náš velký přehled desktopových grafických čipů.