Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Sharp postaví novou továrnu na LCD televize a výrobu solárních článků

24.8.2007, Marek Štelčík, aktualita
Sharp postaví novou továrnu na LCD televize a výrobu solárních článků
Japonská technologická společnost Sharp začne v závěru letošního roku stavět v Sakai blízko Osaky (Japonsko) jednu z nejmodernějších továren na LCD televize na světě. Průmyslový komplex pokrývající plochu větší než 1 milion čtverečních metrů...
Japonská technologická společnost Sharp začne v závěru letošního roku stavět v Sakai blízko Osaky (Japonsko) jednu z nejmodernějších továren na LCD televize na světě. Průmyslový komplex pokrývající plochu větší než 1 milion čtverečních metrů bude vedle továrny na tenké solární články obsahovat také prostory pro dodavatele. Kombinací nejmodernějších továren s vertikálně integrovanou produkcí Sharp demonstruje své silné postavení na trhu. Zaměřit se tak chce ve velké míře na spotřební elektroniku a obnovitelnou energii. Stavbou první továrny desáté generace na LCD panely a největší továrny na tenké solární panely v Sakai společnost kombinuje obě technologické oblasti a zakládá svůj nový„průmyslový park pro 21.století“. Zde aplikované technologie budou stejné, jak pro výrobu LCD panelů, tak pro výrobu tenkých solárních článků. Průmyslový komplex dvou továren zaujme plochu zhruba 1,27 milionu metrů čtvrrečních, umístěna zde však bude i další infrastruktura.



Nízká má být produkce CO2 emisí, takže společnost nehodlá provokovat ochránce životního prostředí. Továrna na výrobu LCD panelů bude první továrnou na světě vyrábějící LCD skla o velikosti 8,7 čtverečních metrů (2 850 mm x 3 050 mm). Tato LCD skla budou o 60% větší než v současnosti používaná v Kameyamě II – továrně Sharpu osmé generace a může z nich být vyrobeno např. 6 kusů 60-ti palcových nebo osm 50-ti palcových LCD panelů. Začátek výroby je naplánován na listopad tohoto roku a v březnu roku 2010 se počítá se zahájením výroby. Hlavním produktem pak budou LCD televize s úhlopříčkami 40, 50 a 60 palců. Cena továrny včetně pozemků bude zhruba 380 miliard jenů, tedy v přepočtu zhruba 66,5 miliardy korun.

Zdroj: Sharp