Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Šifrování zatím zůstane, EU odložila kontroverzní šmírovací zákon o CSAM

20.6.2024, Milan Šurkala, aktualita
Šifrování zatím zůstane, EU odložila kontroverzní šmírovací zákon o CSAM
Kontroverzní zákon ohledně CSAM (Child Sexual Abuse Material), který měl zavést šmírování i do šifrované komunikace, prozatím nebude. Hlasování o něm bylo prozatím odloženo, což ale stále neznamená, že se E2E nestane něčím ilegálním.
Před několika dny se rozhořela obrovská diskuze na téma Adobe a nových podmínek jejího Creative Cloudu, kde společnost zmiňuje, že může procházet data svých uživatelů uložená na cloudu. To se setkalo s obrovským odporem veřejnosti vůči firmě Adobe, ačkoli nemalá část problému vězí i někde jinde. Adobe v nich tvrdil, že na datech uživatelů nebude trénovat své algoritmy generativní AI, nicméně že je může využívat pro trénování AI pro editaci fotek. Také je potřebuje pro některé online funkce (např. pro zobrazování náhledů fotografií uložených na cloudu) a mimo jiné také pro detekci obrazového obsahu se sexuálně zneužívanými dětmi, tzv. CSAM (Child Sexual Abuse Material).
 
Připravovaná legislativa ohledně obsahu CSAM a ono šmírování dat uživatelů, prolézání obrázků a detekce závadných snímků ale nevznikla z výmyslu Adobe nebo třeba Applu, o němž se v souvislosti s detekcí CSAM psalo už před třemi lety, ale z per politických představitelů. Právě tento šmírovací zákon, který by společnostem přikazoval povinné monitorování komunikace, zda se tam nevyskytuje závadný obsah ohledně zneužívaných dětí, měl být dnes projednáván a odsouhlasen. V podstatě by se tím postavilo end-to-end šifrování mimo zákon. Také by tím padl argument odpůrců Adobe, že jiné firmy toto šmírování nedělají. Dělat to možná dnes nedělají, ale ze zákona by nově musely (Adobe zde poněkud předběhl dobu). WhatsApp, Signal a další aplikace, které E2E šifrování používají, by tedy musely uzpůsobit komunikaci tak, aby bylo možné vyhovět novému nařízení.
 
Zákon se ale nakonec do hlasování nedostal a šifrování tak dostalo ještě trochu času. Bylo potřeba, aby pro návrh bylo 15 států, které prezentují alespoň 65 % populace EU, nicméně byly silné náznaky, že se proti němu postaví např. Česká republika, Německo, Polsko, Rakousko i Nizozemí. Zákon, který byl poprvé navržen v roce 2022, se tak ani dnes nedostal k odsouhlasení. Vítězství to ale nemusí být dlouhé. Dá se předpokládat, že přijde nové kolečko úprav a přesvědčování, což může vyústit v nový pokus o protlačení zákona a konec šifrování komunikace tak, jak ji dnes používáme. Velký bratr se pod rouškou bezpečnějších zítřků stále blíží.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.