Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
23.4.2003, Štěpán Mrázek, článek
Společnost SiS představila na CeBITu svoji první čipovou sadu určenou pro procesory Athlon 64. Nese označení SiS755 a vyjma použití sběrnice HyperTransport a jejího určení pro Athlony 64 se prakticky neliší od modelů určených pro Socket A.
Libor Chocholaty | 24.3.20039:58

Zajimalo by me, proc ma uvedeny cipset radic pameti. Vzdyt Athlon 64 ho ma integrovany primo v sobe. Nevim, proc bych mel pripojovat pamet jeste pres cipset, kdyz pripojenim k procesoru dosahnu nizsi latence. Doufam, ze tento cipset neni udelan tak, ze treba DMA neumi vyuzit pamet pripojenou k procesoru a proto MUSI byt pripojena k cipsetu. Bud take nebo vyhradne. Pokud tomu tak je, pak mam vazne pochybnosti o smyslu kupovat si desky s takovym cipsetem.

Odpovědět0  0
ivan | 24.3.200315:15

no ono cele reseni s Athlonem64 je tak trochu zabavne, totiz HT link ma kapacitu 1.6GB/s, (pro srovnani P4 s 800MHz fsb ma 6.4GB/s), pres tento HT se bude muset resit veskere prenosy mezi procesorem, pameti , agp grafickou kartou, a dalsi. Pokud bude pamet pripojena pres radic v procesoru, tak uz je to lepsi, ale stale nic moc, veskere AGP, DMA a dalsi prenosy se budou muset odehrat pres pomaly HT link (tedy napr. AGP8x nepujde vyuzit).
Jinak dle meho nazoru chipset bud bude podporovat obe dve reseni (radic v northbridgi nebo na procesoru), a bude tedy zalezet na vyrobci desky, nebo se jedna o mylne informace a chipset neobsahuje dram radic.

Odpovědět0  0
Libor Chocholaty | 24.3.200315:44

Ja bych nerekl, ze je zabavne. Podle me je naprosto dostacujici. K cemu je vam 6,4GB/s pro DMA prenosy, kdyz PCI sbernice neda vic nez 100MB/s? Jiste PCI-X da 1GB/s, ale to je porad min nez 16bit Hyper-Transport. Navic Opterony budou mit az (tusim) 3 16bit Hyper-Transporty, coz dava slusnych 4,8GB/s. Chtel bych videt system, ktery dnes vyuzije 2,1GB/s pres AGP8x.

Navic si muste koupit system s H-T rychlym podle vasi penezenky.

Zminujete P4 s 800MHz FSB, ze ma 6,4GB/s. Jenze to je jen do pameti, cely zbytek systemu se neuveritelne louda. Pokud postavite system s Hyper-Transportem, mate vsechny komponenty propojene vyrazne rychleji nez u obdobneho Intelskeho systemu. Navic pamet bude mit nizsi latenci a propustnost blizici se teoreticke propustnosti pametovych cipu. Takze ja vidim vyhody na strane Hyper-Transportu.

Odpovědět0  0
Eagle | 23.4.200321:12

A to ještě pomíjíte, že Pentium 4 nemá quad pumped bus, ale pouze quad data rate bus. Adresy jsou přenášeny jako 2x, takže celkově lze sběrnici Pentia 4 popsat jako 200 MHz reálných / 400 MHz adresy / 800 MHz data. A je taky vcelku známé, že tato sběrnice má poměrně vysoké latence. Oboje je krásně vidět na testech P4 2.4 vs. 2.4B na čipsetu i845E - teoretická propustnost pamětí je stejná, ale 2.4B je "záhadně" rychlejší.

Athlon 64 má jeden 16bit HyperTransport kanál o přenosové rychlosti 3.2 GB/s každým směrem (celkově tedy 6.4 GB/s). Opteron má tyto kanály tři, takže celkem 19.2 GB/s. Pro srovnání - Itanium II má 128 bit sběrnici o přenosové rychlosti 6.4 GB/s.

Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.