reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

SK hynix uvedl paměti LPDDR5X s procesem HKMG a ultranízkým napětím

15.11.2022, Milan Šurkala, aktualita
SK hynix uvedl paměti LPDDR5X s procesem HKMG a ultranízkým napětím
Společnost SK hynix představila novou variantu svých LPDDR5X pamětí, které využívají procesu HKMG (High-K Metal Gate). Ten je jedním ze střípků celé skládačky, která umožnila zvýšit frekvenci i výrazně snížit spotřebu čipů.
Mobilní zařízení obvykle využívají paměti LPDDR různých generací, které se vyznačují nízkým napětím a díky tomu i velmi nízkou spotřebu. Ani to ale nemusí stačit. Společnost SK hynix chce jít ještě dál a uvádí své nové paměťové čipy LPDDR5X, které využívají procesu HKMG (High-K Metal Gate). Využívá materiálu s vysokou relativní permitivitou, což snižuje úniky a vylepšuje schopnost udržet si elektrický náboj. To ve výsledku zvyšuje rychlost, ale současně snižuje spotřebu.
 
SK hynix LPDDR5X
 
SK hynix díky tomu slibuje, že se povedlo snížit spotřebu o 25 %, přičemž rychlost se zvýšila na 8,5 Gbps, což je o 33 % více než u předchozích 6,4Gbps modelů. Paměti jsou schopny běžet na velmi nízkém napětí v rozsahu 1,01 až 1,12 V, které definoval JEDEC. Připomeňme, že 6,4Gbps varianty začínaly na 1,05 V. Výhodou by mělo být, že mobilní zařízení s těmito pamětmi vydrží delší dobu na jedno nabití a v neposlední řadě budou i rychlejší (a stejnou práci zvládnou za kratší čas). SK hynix přidává ještě to, že zatímco LPDDR5 jsou schopny přenést 10 5GB videí za sekundu, nové paměti LPDDR5X jich za stejný čas zvládnou 13.
 
SK hynix LPDDR5X
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.