Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

SK hynix vyrábí paměti DDR5 na 1c procesu, 6. generaci 10nm-class

29.8.2024, Milan Šurkala, aktualita
SK hynix vyrábí paměti DDR5 na 1c procesu, 6. generaci 10nm-class
Společnost SK hynix zavádí výrobní proces 1c pro operační paměti DDR5 a brzy přejde i na ostatní typy paměťových čipů. Jde už o 6. generaci 10nm-class procesu a opět má vylepšovat rychlost i efektivitu.
Vývoj paměťových čipů pokračuje a společnost SK hynix oznámila, že vyvinula první 16Gb DDR5 čipy, které využívají výrobního procesu 1c. Jde o proces spadající do třídy 10nm-class, tedy těch dvouciferných, které začínají na jedničku. Přesnou hodnotu neznáme, ale SK hynix říká, že se přibližuje oněm 10 nm. Velkosériová výroba by měla být zahájena ještě letos, dodávky těchto čipů pak v průběhu příštího roku.
 
Nový proces využívá technologie EUV a právě v této oblasti došlo k vylepšení díky použití nových materiálů. Oproti předchozí generaci 1b se zvýšila rychlost čipů o 11 % na nynějších 8 Gbps. Současně se také zvýšila energetická efektivita nových čipů o 9 %. SK hynix také tvrdí, že díky 1c DRAM by datová centra měla snížit svou spotřebu (a účty za elektrickou energii) až o 30 %, což se hodí zejména nyní v době masivního nástupu AI a akcelerace na ní postavených algoritmů. Technologie 1c ale nezůstane vyhrazena výhradně jen pro operační paměti DDR5. Počítá se s ní i u mobilních pamětí LPDDR6, HBM a nových grafických pamětí GDDR7, které bychom od příštího roku měli vídat na grafických kartách GeForce RTX 5000 architektury Blackwell.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.